Rarita v Košiciach. Narodilo sa tam päťkilové bábätko

pt, 9. októbra 2023 o 09:47

Všetci očakávali, že sa narodí valibuk, ale že až taký, veru nie. Malý Peťko prišiel na svet s hmotnosťou 5 050 gramov, čo je rarita, ktorú lekári v košickej pôrodnici naposledy zaznamenali pred troma rokmi.

Šťastná Ľudmila so svojím Peťkom.

Foto: UNLP Košice

„Už pred pôrodom sme na základe vyšetrení vedeli, že bábätko bude väčšie, ale očakávali sme dieťa s hmotnosťou do 4500 gramov. Keď som však držala v rukách novorodenca, bolo mi jasné, že dieťatko je určite väčšie. Bolo to milé prekvapenie pre všetkých na pôrodnici,“ uviedla zástupkyňa primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach MUDr. Júlia Frívaldská.

Peťko sa narodil cisárskym rezom, hoci sa pôvodne pripravovali všetci na prirodzený pôrod. „A to aj napriek väčšej hmotnosti dieťatka, priala si to tak aj mamička, pri takom veľkom dieťatku sa to však podarí málokedy. Preto sme pôrod napokon ukončili sekciou,“ vysvetlila Júlia Frívaldská, ktorá operáciu viedla.

Všetko bolo bez komplikácií, dnes je už chlapček i s mamou Ľudmilou šťastne doma. „Peťko je zdravý a dojčený,“ povedala primárka primárka neonatologického oddelenia na Rastislavovej 43 MUDr. Iveta Kostelníková s tým, že je to prvorodené dieťa.

Ľudmila s lekárkami Júliou Frívaldskou a Ivetou Kostelníkovou. A Peťkom, samozrejme.

Foto: UNLP Košice

„Je to obrovská radosť. Tie posledné týždne boli trošku náročné, ale všetko bez problémov. Som veľmi šťastná,“ vyznala sa čerstvá mama.

A hoci väčšie miery (5 050 gramov a 54 centimetrov) predstavujú určité riziká, chlapček je úplne v poriadku. „Všetky skríningové vyšetrenia dopadli výborne. Peťko bol bez ťažkostí, opakovane kontrolovanú hladinu cukru mal v norme. Nemal novorodeneckú žltačku,“ dodala lekárka.

Väčšie deti sa zvyknú rodiť mamičkám s cukrovkou, v tomto prípade však podľa lekárov zohrala svoju úlohu skôr genetika. Aj otec dieťaťa, Pavol, sa narodil ako veľké bábätko, ten ale päť kilogramov nevážil. Lekárky predpokladajú, že ak by sa Ľudmile a Pavlovi narodilo ešte druhé dieťatko, mohlo by byť ešte väčšie. „Spravidla to tak je,“ vravia.

Ľudmila sa však toho neobáva. „Určite plánujeme aj ďalšie deti, hoci bude opäť v pôrodnici veľké prekvapenie,“ usmieva sa.

Valibuk Peťko.

Foto: UNLP Košice

Za uplynulých päť rokov sa v Košiciach na Rastislavovej 43 narodili tri deti s hmotnosťou nad päť kilogramov. Všetko chlapci, prvý v roku 2019 vážil 5180 gramov a v roku 2020 druhý 5010 gramov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >