Je problém, ak bábätko váži viac než by podľa tabuliek malo? Treba vtedy dávať dieťaťu vodu namiesto mlieka?

Patricia Poprocká, 8. septembra 2023 o 06:43

„Môj syn od narodenia priberal veľmi rýchlo. Nemal ani pol roka, keď vážil už 10 kíl. Občas som sa stretla s názorom, že by som ho mala menej kojiť, lebo je nezdravé toľko vážiť v takom nízkom veku. Pravdupovediac, nevedela som si predstaviť ako to urobiť, keďže by inak plakal, tak som to nechala tak,“ opisuje Alena.

Pritučné bábätko? Netreba sa obávať ani skúšať žiadne odtučňovacie metódy.

Foto: Patricia Poprocká

Výsledok? Alenin syn má dnes tri roky a je úplne zdravý, dokonca ani oproti rovesníkom príliš nevyčnieva. Nadváha u bábätiek je totiž nie je niečo, čo by bolo treba riešiť. Aj keď, samozrejme, existujú tabuľky, aké veľké by malo byť dieťa v tom ktorom mesiaci a koľko by malo mať kilogramov, sú to stále len priemerné čísla. Prihliadať treba na individualitu dieťaťa, genetickú výbavu (výška a váha rodičov), tiež či je dieťa dojčené, aký jedálniček (príkrmy) má, ak dojčené nie je, a podobne.

Škála, čo všetko je normálne a v poriadku, je veľmi veľká, najmä u dojčených detí. „Výlučne dojčené bábätká môžu mať širokú normu toho, ako priberajú a pritom sú úplne v poriadku. Výlučne dojčené bábätká môžu pri svojom priberaní sledovať individuálnu rastovú krivku a dve bábätká v rovnakom veku môžu priberať odlišným tempom. Nie je dôvod porovnávať bábätká medzi sebou,” pripomína Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie a laktačná poradkyňa s dlhoročnými skúsenosťami.

Ak bábätko váži viac než stanovujú tabuľky, ženám sa neraz odporúča, aby prísun živín pre dieťa obmedzili. Najčastejšie teda aby dieťa dojčili menej často, aby obmedzili nočné dojčenie, aby mu začali dávať namiesto materského mlieka v niektorých intervaloch vodu, prípadne aby bábätko prestali uspávať dojčením. Žiadna z týchto „rád“ však nie je relevantná, naopak, každá môže skomplikovať dojčenie, dokonca ho predčasne ukončiť, čím dieťa príde o cenné nenahraditeľné látky, ktoré sa mu v materskom mlieku dostávajú, a tiež aj o psychickú podporu, ktorú dojčením dostáva.

„Nie je dôvod na žiadne obmedzovania,“ uzatvára Andrea Poloková s tým, aby ženy bez obáv pokračovali v dojčení bábätka potrieb, na požiadanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >