Priľahneš ho a zadusí sa! Ktoré rady o spaní môžete ignorovať

Patricia Poprocká, 21. marca 2024 o 06:04

Bábätko má spať s matkou. Výrobcovia i zástancovia detských postieľok a baby monitorov dychu asi protestujú, výskumy však odhalili prospešnosť spoločného spánku. Dieťa je vyrovnanejšie, matka spokojnejšia.

Spoločné spanie prospieva matke aj bábätku.

Foto: shutterstock.com

A aj vyspatejšia, keďže nemusí vstávať k postieľke na nočné dojčenie, ale stačí sa v posteli trocha posunúť a driemať ďalej. Spoločný spánok pomáha tiež eliminovať riziko náhleho úmrtia dojčaťa, SIDS. Dieťa sa totiž učí od matky aj dýchať, rytmus sa prispôsobuje matkinmu. Navyše má pri matke ľahší spánok, častejšie sa budí, čo tiež pomáha proti spomínanému syndrómu. V afrických kultúrach, kde je spoločné spanie bábätka s matkou samozrejmosťou, sa SIDS vôbec nevyskytuje. U nás je voči spánku stále veľa predsudkov, na ktoré však je ľahké vysvetlenie.

Dieťa priľahneš a udusí sa


Nepriľahne. Matka, ak nie je pod vplyvom sedatív alebo alkoholu, sa podvedome kontroluje aj v spánku. S dieťaťom sú dokonca tak prepojení, že sa zobudí krátko predtým, než si bábätko v noci vypýta jesť. Prípadne sa zobudí naraz s dieťaťom, alebo na jeho pomrvenie či zamrnčanie. Prítomná matka je zvyčajne najspoľahlivejší baby monitor.

Dieťa si na spanie privykne, z postele ho nedostaneš


Nejde o návyk, dieťa spoločné spanie potrebuje k vlastnej vyrovnanosti. Aj dospelí si hľadajú niekoho, koho by mali v noci po svojom boku. Ak bábätku nanútite vlastnú postieľku, privykne si aj na tú. Ale túžba, či potreba po spoločnom spaní s rodičom nezmizne, zostane len nenaplnená. Dieťa si ju bude kompenzovať vo vyššom veku, keď bude chcieť zaspávať s vami, prípadne na návšteve spať so starým rodičom. Prejaviť sa to môže aj inak - zvýšenou úzkosťou, strachom z niektorých aktivít, nadmerným pútaním pozornosti na seba, a podobne.

Dieťa potrebuje vlastný priestor


Áno, ale až po tom, čo si naplní potrebu blízkosti rodiča. Ak dieťa spí s vami celú noc, je pravdepodobnejšie, že ráno vstane a pobeží za svojimi hračkami, alebo inými vecami, čo ho zaujmú. Keď však spí vo svojej izbe, prvá vec, čo po zobudení urobí, pravdepodobne bude, že príde za vami do postele, ukradnúť si aspoň trocha blízkosti, ktorej sa mu v noci nedostalo.

Bábätko nemôže prespať celú noc, ročné dieťa už musí


Každé dieťa je iné. Sú bábätká, ktoré prespia celú noc, sú aj dvojročné deti, ktoré sa ešte v noci budia na dojčenie. Oboje je v poriadku. Spánok dieťaťa najmä vo vyššom veku ovplyvňuje viacero vecí – teplota vonku v izbe, začínajúca choroba, rast zúbkov... Spravidla platí, že čím nekomfortnejšie sa dieťa cíti, častejšie sa dožaduje mlieka či rodičovskej prítomnosti. Nemá to nič spoločné s hladom.

Dieťa potrebuje vlastné čisté obliečky


Nepotrebuje. Vyzerajú síce nádherne, ale v skutočnosti mu je úplne jedno, čo je na prikrývke alebo vankúšiku nakreslené. Na čo záleží, je blízkosť rodiča, aby sa necítilo osamelé, jeho teplo, vôňa, dych a dotyk. Navyše ako rodina ešte ušetríte – peniaze na postieľku a obliečky, a rovnako i priestor v byte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >