Oplatí sa dojčiť dieťa aj po šiestom mesiaci?

Patricia Poprocká, 19. januára 2024 o 07:33

Pol roka je minimum, ktoré odporúčajú svetoví odborníci, lekári aj väčšina rodičovských informačných brožúr. Prvých šesť mesiacov by malo byť bábätko dojčené, prostredníctvom materského mlieka dostáva všetky živiny, potrebné na jeho rast, imunitu a optimálny vývoj. A čo potom?

Materské mlieko je superpotravina, ktorá má čo dať aj starším bábätkám.

Foto: shutterstock

„Moja pediatrička mi jednoznačne povedala, aby som už syna prestala dojčiť, keď mal osem mesiacov. Že už to z hľadiska výživy nemá význam, keďže začal jesť normálnu stravu, a že si len zbytočne predĺži zvyk na prsník,“ spomína Sylvia na obdobie spred dvoch rokov.

Takýto názor nie je ojedinelý, jeho zástancovia sa odvolávajú neraz práve aj na odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, že bábätko by malo byť výlučne dojčené prvých šesť mesiacov. O pokračovaní sa hovorí už viac-menej na báze dobrovoľnosti.

Dojčenie však má svoj význam, aj po šiestom mesiaci, aj po prvom roku, aj neskôr. „Materské mlieko je superpotravina, ktorá nielenže z výživového hľadiska spĺňa potreby detí, ale obsahuje aj množstvo látok, ktoré sa v žiadnej inej potravine nenachádzajú. O imunologickom význame dojčenia ani nehovoriac,” vysvetľuje laktačná poradkyňa Andrea Poloková, autorka knihy Úspešný návod na dojčenie.

Ženám, ktoré dojčia po 6. mesiaci, je podľa nej dôležité povedať, že to nerobia zbytočne. „Je im dôležité povedať, že ich mlieko obsahuje to, čo ich bábätko potrebuje, pretože je to pravda. Spochybňovanie materského mlieka, jeho významu a výživovej hodnoty, vedie ženy k neistote a pýtajú sa, či ešte má zmysel dojčiť,” dodala.

Áno, bábätká sa po šiestom mesiaci začínajú učiť jesť jedlo. Ale trvá určitý čas, kým začnú jesť dostatok rozmanitého jedla v dostatočnom množstve. A materské mlieko im stále dodáva potrebné živiny, vitamíny, minerály. „Materské mlieko nestráca s vekom na výživnosti a žiadna potravina nebude nikdy taká výživovo komplexná a významná ako práve materské mlieko,” uzatvára odborníčka.

Okrem toho, pri dojčení ide aj o viac než o kŕmenie. Dojčenie má význam aj zo psychického hľadiska a z hľadiska duševného zdravia. Bábätko má potrebu byť prisaté na prsníku, cítiť bezpečie a blízkosť matky. Dojčenie reguluje aj životné funkcie bábätka a v žiadnom prípade neplatí, že dojčením sa bábätko rozmaznáva.


ANKETA:

Súhlasíte, že dojčenie má význam aj po šiestom mesiaci?

86,7%



13,3%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >