Dojčiť štyri roky? Prečo nie, materské mlieko významne pomáha i starším deťom

Patricia Poprocká, 3. októbra 2020 o 04:35

Naši predkovia si s tým nerobili ťažkú hlavu: „Dojčilo sa dlho, aj šesťročné deti,“ vravela pre náš portál etnologička Katarína Nádaská. Ľudia neriešili, čo všetko smú ženy popri dojčení robiť, jesť či piť, ani to, že dojčia už „pridlho“, prípadne ako s dojčením prestať.

Jednoducho pohoda!

Foto: shutterstock.com

Dnes je situácia iná, neraz sú to samotní lekári (!), najmä pediatri a zubári, ktorí mamičky od dojčenia starších detí odhovárajú. „Dojčenie už nemá význam, dojčenie kazí deťom zúbky, materské mlieko už nedodáva potrebné živiny, dojčenie matku vyčerpáva...“ To sú časté argumenty, ale nič z toho nie je pravda. Dojčenie nekazí zúbky a žiadne iné mlieko – najmä nie umelé, nie je pre deti prospešnejšie či výživnejšie než materské.

Napriek tomu ženy pod tlakom okolia prestávajú dojčiť, neraz aj za cenu umelých zásahov, liekov či byliniek na zastavenie tvorby mlieka. Na internete si navzájom vymieňajú rady, ako presvedčiť deti, aby si dojčenie už nevyžadovali – prelepujú si prsníky, dávajú im odmenu, ak zaspia bez mlieka, a podobne.

V skutočnosti však len bojujú proti prírode a prirodzeným potrebám detí. Každé dieťa raz dojčenie prestane vyžadovať, ak je pripravené. Nezáleží na veku, ale na osobnosti dieťaťa. A okrem toho, čím dlhšie dojčenie, tým lepšie aj pre zdravie dieťaťa. Už dávno neplatí, že materské mlieko pre staršie deti nemá význam, naopak.

„Dlhodobé dojčenie je dôležité pre zdravie dieťaťa (aj matky), jeho pozitívny vplyv je závislý od množstva vypitého mlieka a celkovej dĺžky dojčenia. Inými slovami, je to efekt závislý od ´dávky´. Podľa štúdie prestížneho lekárskeho časopisu Lancet, čím viac ´dávok´ dojčenia, tým lepšie pre zdravie dieťaťa,“ pripomína združenie MAMILA na svojom portále.

Materské mlieko si počas celej doby dojčenia, teda celé roky, zachováva výživovú hodnotu. „Množstvo niektorých faktorov a látok v materskom mlieku sa dokonca po prvom či druhom roku života ešte zvyšuje. Materské mlieko neustále obsahuje bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, železo, horčík, imunitné látky a faktory ktoré dieťa potrebuje, a taktiež viac ako tisíc rozličných a nenahraditeľných látok,“ uvádza MAMILA.

Kvalitné tuky i kmeňové bunky

Štúdia z roku 2005 (Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation) uvádza, že materské mlieko matiek, ktoré dojčia viac ako jeden rok, má významne vyšší obsah tuku a energie v porovnaní s materským mliekom žien, ktoré dojčia kratšie. Materské mlieko teda časom vôbec nestráca na kvalite, ale naopak. Je významným zdrojom kvalitných tukov, bielkovín aj laktózy pre rozvoj mozgu a pre rast.

Dojčenie v našich končinách okolo roku 1900.

Foto: archív Kataríny Nádaskej
(Napokon, hovoria o tom aj naši predkovia vo folklóre. Prečo bol rozprávkový Lomidrevo silák? Lebo ho mama dojčila do šiestich rokov!)

MAMILA pripomína štúdie dokazujúce, že dojčenie chráni deti pred infekciami, zmierňuje a skracuje priebeh bežných ochorení, zlepšuje imunitu a zmierňuje aj pocity bolesti. Materské mlieko dodáva telu aj dôležité kmeňové bunky. „Kmeňové bunky dokážu vytvárať svoje vlastné kópie a dokážu sa premeniť na rozličné vyspelé funkčné bunky. Kmeňové bunky, ktoré dieťa získava v materskom mlieku, prenikajú do krvného obehu a dostávajú sa do rozličných orgánov, kde poskytujú aktívnu imunitu. Tento proces sa nazýva mikrochimérizmus a dokazuje význam dojčenia nielen z hľadiska výživového a imunitného, ale aj z hľadiska pomoci, ktorú matkin organizmus poskytuje dieťaťu z hľadiska využívania živín a vytvárania tolerancie,“ vysvetľuje MAMILA.

Dojčenie je nenahraditeľné, mylne sa však v našej kultúre počíta na mesiace, a nie na roky. Normálne je dojčiť dva, tri i viac rokov. „Odstavenie dieťatka nastane samostatne bez toho, aby k tomu muselo byť dotlačené. Každé dieťa sa odstaví v čase, keď je na to pripravené. Inými slovami, nejde v skutočnosti o dlhodobé dojčenie, ale o normálnu dĺžku dojčenia. Akurát dĺžka dojčenia sa nemeria v mesiacoch, ale v rokoch,“ pripomína MAMILA.

Nebojme sa teda búrať predsudky a meniť pohľad okolia!
Celý článok MAMILY o dlhodobom dojčení si môžete prečítať TU.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarEvitta01 4. októbra 2020 o 11:34

    To akože myslíte vážne, že mamila je dôveryhodný zdroj?
    Kedysi sa dojčilo dlho lebo nebolo dosť plnohodnotných a dostupných potravín hlavne pre chudobu.
    Ja som svoje deti obe dojčila, obe sa same odstavili do roka-ano same.
    Dcera nikdy nemala ATB, ani chorá nebola-par soplov nepočítam. Syn to iste az na 1x ATB pred 12.rokmi.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >