Dokedy má dieťa spať poobede a kedy stačí už len nočný spánok?

Patricia Poprocká, 5. mája 2024 o 05:16

Má ešte spávať poobede alebo už stačí len raz denne? Kedy je dieťa zrelé, aby mu postačil len jeden spánok? Podľa čoho to spoznáte?

Niekedy aj rodičovi dobre padne zdriemnuť si popoludní s dieťaťom.

Foto: shutterstock.com

Odpovede na otázku, kedy dieťaťu stačí spať už len v noci, sa rôznia. Platí, že každé dieťa to má inak, niekto si veru ešte aj v dospelosti rád popoludní pospí. No a tiež sú aj ročné deti, ktorým stačí spať už len v noci, sú aj také, ktoré to od rána do večera jednoducho nevydržia a spánok potrebujú. Viacerí rodičia riešia dilemu, že ak dieťa spí poobede, ťažko alebo neskoro zaspáva večer, no do večera ešte nie je schopné vydržať.

Kým bábätko spravidla prespí väčšinu času bez ohľadu na to, či je deň alebo noc, k zmenám a prechodu na jeden spánok dochádza medzi 12. a 18. mesiacom. Podľa americkej organizácie National Sleep Foundation deti od jedného do dvoch rokov z 24 hodín naspia 11 až 14 hodín.

„Prechody na menej denných spánkov bývajú pre rodičov náročné, pretože nevedia, koľko spánku ich dieťa vlastne potrebuje,“ uvádza spánková poradkyňa Zuzana Sláviková v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok.Fakt, že dieťaťu stačí už len jeden spánok, sa dá sa vypozorovať na základe určitých signálov, ktoré dieťa vysiela. A to:

Ak dieťa dlho zaspáva

Ak sa skoro ráno budí

Ak odmieta spať popoludní

Ak je na jeden zo spánkov dieťa náročné uspať

Ak sa v noci často budí

Ak večer dlho bdie

„Je normálne, ak prechod na menej spánkov trvá dlhší čas,“ pripomína Zuzana Sláviková s tým, že môže trvať aj mesiac, poča ktorého bude dieťa striedať jeden alebo dva spánky. „Buďte trpezliví a doprajte dieťaťu čas,“ odkazuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >