Má malé dieťa chodiť naboso, v ponožkách či papučkách? Čo je najlepšie pre detskú nôžku, vysvetľuje fyzioterapeutka

Patricia Poprocká, 11. marca 2024 o 10:40

Malo by dieťa doma chodiť v papučkách, pevných topánkach, naboso alebo v ponožkách? Veľa rodičov rieši túto dilemu, čo odporúča fyzioterapeutka?

Deti sa milujú vyzúvať. Nebráňte im v tom.

Foto: shutterstock.com

Veľa rodičov je presvedčených, že dieťa by malo mať obuté topánky, aby mu v nich nôžky „držali tvar“. Chôdze naboso sa doma po rovných podlahách obávajú, aby dieťaťu nezostala prepadnutá klenba, plochá noha. Tieto obavy však nie sú opodstatnené, naopak, topánky či papuče sú skôr na ťarchu než na pomoc.

Ak sa dieťa vyzúva z papúč či ponožiek, nebráňte mu v tom. Ako totiž vysvetľuje fyzioterapeutka Katarína Šulavíková, dieťa je doma v neustálom pohybe. Nielen chodí, ale aj lozí, vstáva, vylieza, zlieza, stojí... „Skúste si všímať, koľko rôznych polôh a typov pohybov urobí za niekoľko minút, a koľko má v ceste prekážok, ktoré musí zdolať. Rozhodne to nie je vzpriamený robot, ktorý iba kráča po rovnej zemi,“ vysvetľuje v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok.

Najlepšie je podľa nej nechávať nôžky dieťaťa čo najviac bosé. Chodidlá sú totiž pre mozog dieťaťa dôležitým zdrojom informácií o prostredí, v ktorom sa nachádza. „Vďaka proprioreceptorom analyzuje a vyhodnocuje rôzne údaje a následne podľa nich riadi napríklad zmenu ťažiska,“ približuje.

Rôzne typy povrchov sú teda pre nohy (aj dieťa samotné) nesmierne prospešné a mať na nich neustále niečo obuté prirovnáva fyzioterapeutka k tomu, ako keby sme mali na rukách neustále rukavice.

Ak sa rodičia obávajú chladných podláh, odporúča dieťaťu dávať protišmykové podložky, ale trošku voľnejšie, nie úplne tesné.

Dieťa by teda malo chodiť čo najviac naboso a pre spestrenie povrchov je vhodné mu urobiť aj chodníček z vankúšov, uterákov, stolčeka, krúžkov zo záclon a iných vecí rozhodených po koberci. Katarína Šulavíková odporúča aj senzorický chodník, ktorý si možno doma vyrobiť alebo aj kúpiť.


ANKETA:

Nechávate deti chodiť doma naboso?

84,4%



12,5%



3,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >