„Maminka hneď príde.“ Prečo to nehovoriť dieťaťu a čo radšej namiesto toho?

Patricia Poprocká, 15. januára 2024 o 06:48

Je to často prvé, čo nám napadne, keď sa dieťa úzkostlivo obzerá po mame. „Neboj, maminka hneď príde,“ by sme však mali použiť naozaj len vtedy, ak odbehla len do vedľajšej miestnosti alebo pre čosi k susede. Prečo takto neutešovať dieťa, ak sa matka vzdiali na dlhšie?

Lúčte sa krátko a dajte dieťaťu pravdivo vedieť, kedy sa opäť uvidíte.

Foto: Shutterstock.com

Zľahčovať situáciu alebo dieťaťu klamať (hoci i takto s dobrým úmyslom) nie je vhodnou stratégiou, ako ho uchrániť pred emóciami. Jednak nie je „hneď“ ako „hneď“ – pre dieťa, žijúce v bezprostrednej prítomnosti hneď znamená teraz, nie o minútu či dve, no a ďalší dôvod hovoriaci v neprospech tejto vety je, že to prosto nie je pravda.

„Dieťa veľmi rýchlo zistí, že to nebola pravda a postupne prestane dospelým dôverovať. Výsledkom budú v budúcnosti omnoho vyhrotenejšie situácie,“ konštatuje Lenka Žofajová vo svojej knihe Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok.

Čo teda namiesto chlácholenia, že maminka hneď príde? Nuž pravdu. „Ak budete hovoriť pravdu a splníte, čo ste povedali, dieťa bude vedieť, s čím môže počítať, a bude veriť vašim slovám,“ vysvetľuje ďalej s tým, že dieťa takto získa istotu, ktorú potrebuje.

Ak teda matka ide do práce alebo večer von s kamarátmi, najlepšia komunikácia s dieťaťom je zhruba takáto: „Maminka ide preč. Babka sa bude s tebou hrať. Prídem, keď bude vonku tma.“ Dieťa s babkou (ak nebude zabraté do inej aktivity) môžu potom napríklad kontrolovať, či už je tma, a či už sa blíži mamin príchod. Tá, by, samozrejme, mala slovo dodržať a pri návrate zdôrazniť, že splnila slovo. „Vidíš, je tma a ja som prišla.“

„Tento postup vám nezaručí, že dieťa nebude plakať a smútiť, ale to ani nie je krátkodobým cieľom,“ zdôrazňuje Lenka Žofajová. (To, napokon, nezaručuje ani spomínaná veta „Maminka hneď príde.“) Ide tu predovšetkým o to, aby dieťa zistilo, že dohody platia, a že mama sa vždy vráti.

„Určite sa vyhnite útekom poza chrbát i siahodlhému dramatickému lúčeniu,“ odporúča Lenka Žofajová. Pravda je to najjednoduchšie a najlepšie riešenie, ako vždy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >