Ako najlepšie prikrmovať bábätko a dokedy má trvať výlučné dojčenie? Svetová zdravotnícka organizácia prišla s prevratnými odporúčaniami

Patricia Poprocká, 8. januára 2024 o 06:13

Prvýkrát po 20 rokoch vydala Svetová zdravotnícka organizácia nové usmernenie týkajúce sa začatia kŕmeni bábätiek jedlom. Obsahuje sedem základných bodov a prináša hneď niekoľko prevratných noviniek, aj o umelom mlieku.

Dojčenie má pokračovať, aj keď dieťa začne jesť normálnu stravu, odporúča WHO v najnovšom dokumente.

Foto: shutterstock.com

Publikácia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a UNICEF sa zameriava na obdobie veku detí do 23 mesiacov a v spomínaných siedmich bodoch prináša odporúčania o výžive detí v tomto veku. „Po prvýkrát vôbec je v usmerneniach zahrnutá aj myšlienka kŕmenia detí podľa ich chuti a na základe sledovania ich záujmu a odzvy na jedlo,” poukazuje na novinky podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková, ktoré na dokument poukázalo.
Čo teda odporúča WHO v najnovšom dokumente?

1. Pokračovanie v dojčení aj popri zavádzaní príkrmov, a to aj po dovŕšení dvoch rokov veku dieťaťa. Inak povedané – zavádzanie príkrmov ani dovŕšenie dvoch rokov nie je dôvodom na odstavenie bábätka a ukončenie dojčenia.

2. Dojčené deti popri príkrmoch nepotrebujú umelé mlieko. A ani pri nedojčených deťoch, ktoré dovŕšili šesť mesiacov a začínajú jesť aj obyčajné jedlo, nie je umelé mlieko jediná možnosť výživy. Za ďalšia možnosť označujú odborníci rozličné ďalšie druhy mlieka s tým, že umelé mlieko sa po 12 mesiacoch neodporúča vôbec.

3. Vek zavádzania príkrmov je 6 mesiacov bábätka. Nie 4 mesiace. Znamená to, že prvých šesť mesiacov by malo byť dieťa výlučne na materskom mlieku. Alebo ešte inak: Výlučné dojčenie má trvať do ukončeného 6 mesiaca (nie 4. mesiaca).

4. Bábätká by mali pri zavádzaní príkrmov vo veku 6 - 23 mesiaov dostávať rozmanité jedlá z rozličných skupín potravín.

5. Bábätká by nemali dostávať nezdravé sladené nápoje a potraviny. Čiže žiadne džúsiky, sladké čajíky, ani pridaný cukor.

6. V niektorých špecifických situáciách môže byť vhodné dávať bábätkám vo veku 6 - 23 mesiacov potravinové doplnky.

7. Kŕmenie by mali rodičia prispôsobovať záujmu bábätka. Bábätká by mali byť kŕmené podľa ich potrieb a záujmu. Mali by jesť samostatne a podľa fyziologických a vývinových potrieb. Teda stručne povedané – podľa chuti a odozvy.
(Zdroj: MAMILA/WHO Guidance for complementary feeding of infants and young children 6 - 23 months)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >