„Len ťa využíva, musíš ho naučiť...“ Nemusíte brať takéto vety vážne, svoje bábätko určite nerozmaznáte, ani v týchto 6 prípadoch

Patricia Poprocká, 19. septembra 2023 o 06:33

Nesprávajú sa vždy tak, ako by sme si predstavovali, ale nie preto, že nám chcú robiť napriek. Sú to skrátka bábätká, ktoré nám dávajú najavo svoje potreby a nedokážu sa ovládať. Ak na ich požiadavky reagujeme, robíme pre ne to najlepšie čo môžeme. Žiaľ, okolie vždy toľko pochopenia nemá a rodičov zneisťuje poznámkami: „Len ťa využíva“ „Rozmaznávaš ho“ „Musí si zvykať“ „Nech sa naučí“ a podobne.

V náručí. Tak je to prirodzené, žiaden vrtoch ani zlozvyk.

Foto: shutterstock.com

Bábätko sa však v skutočnosti rozmaznať nedá a ak chceme dieťaťu určovať hranice, v tomto veku je na to ešte skutočne priskoro. Maličké bábätko je prirodzene odkázané na dospelého, žiada si jeho blízkosť a pozornosť, je to takto dané. Odopieraním toho, čo si bábätko žiada, mu život len komplikujeme. A sebe tiež, keď sa snažíme hľadať nové metódy a spôsoby, ako ho „naučiť“ poriadkom podľa našich predstáv.

Čo všetko je teda pri bábätku normálne:

Ak chce byť na rukách

Byť nosené, kolísané, hýbať sa s dospelým v jeho náručí, je prirodzená potreba ľudského mláďaťa. Odložené samé v postieľke, je síce predstava komerčnej spoločnosti o „dobrom bábätku“, nemá však veľa spoločného s jeho skutočnými potrebami. Dieťa už v maternici bolo súčasťou neustáleho diania, cítilo matku všetkými zmyslami, prečo by malo byť po príchode na tento svet zrazu samostatné?

Ak je prisaté na prsníku, aj často

Dojčenie je prirodzené všetkým cicavcom a človek nie je výnimka. Materské mlieko obsahuje všetko potrebné pre mláďa, a aj v prípade bábätka je šité na mieru. Nejde len o materské mlieko, dojčenie má aj ďalšie funkcie, priaznivo vplývajúce na rozvoj dieťaťa – uspáva, upokojuje, tíší bolesť, optimalizuje rozvoj svalov, mozgu a podobne.

Ak je uspávané

Pri dojčených bábätkách je najjednoduchším spôsobom práve uspávanie na prsníku. Aj keď sa matkám v pôrodnici neraz dostane opačnej rady, teda „Nenechávajte dieťa zaspať, keď papá, tak musí papať“, v skutočnosti nie je na takomto spôsobe uspávania nič zlé. Naopak, ide o úplne prirodzené vyústenie celého procesu – bábätko pije, upokojí sa a zaspí. Aj nedojčené bábätká potrebujú pomoc s uspávaním, najčastejšie v náručí matky, jemným kolísaním, prechádzkou a podobne. Nebojte sa, že sa dieťa potom nenaučí zaspávať samé, alebo že sa takto nenaučí prespať celú noc. Dieťa sa tejto schopnosti totiž neučí, dieťa na to potrebuje dozrieť. A vy mu k tomu takto láskavo môžete pomôcť.

Ak sa dieťa zobudí, keď sa od neho vzdialite

Je to tiež prirodzené, inštinktívne. Spánok v blízkosti dospelého, podobne ako v celej živočíšnej ríši, znamená istotu, pocit bezpečia. Takže dieťa prirodzene často precitne, keď zistí, že je samé. Blízkosť dospelého vníma aj na podvedomej úrovni. Skrátka sa chce cítiť v bezpečí. Pri nás.

Ak sa dojčí opakovane v krátkych intervaloch

„Využíva ťa. Musí pochopiť, že nebudeš skákať ako si píska,“ počúvajú ženy neraz práve v takýchto situáciách. Prípadne ešte varovanie, že dieťatko bude mať koliky alebo ho bude bolieť bruško, pretože ešte nestihlo stráviť mlieko, ktoré pilo pred chvíľou. Ani tieto „rady“ netreba počúvať. Dieťa si dojčenie žiada z rôznych príčin, ktoré nám povedať nevie. Nemusíme ich vždy poznať, stačí, že mu vyhovieme a ono bude spokojné.

Ak chce našu pozornosť

„Len si pýta pozornosť.“ Toto konštatovanie starých mám alebo iných pozorovateľov správania bábätka je niekedy pravdivé. Dieťa nechce byť samé. Napokon, prečo by malo?

Všetky tieto prejavy bábätiek sú úplne prirodzené. Nejde o rozmaznávanie, vrtochy či dokonca zlozvyky. Netreba pri nich s dieťaťom bojovať, len mu doprajte, čo si pýta. Ak sa jeho potreba naplní, prestane si ju žiadať. Jednoduché, ale je to tak.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >