Áno či nie? Musím bábätku variť zvlášť a kúpať ho každý deň? 10 rýchlych odpovedí na najčastejšie rodičovské otázky

Patricia Poprocká, 28. apríla 2022 o 05:01

Rozmaznám dieťa, ak ho budem nosiť na rukách? Musím ho kúpať každý deň? Ako je to s prvými jedlami? Množstvo otázok a ešte väčšie množstvo odpovedí, ktoré sú neraz protichodné, podľa toho, kto odpovedá. Čo hovoria najnovšie poznatky o bábätkách a ich potrebách? Tu je stručný prehľad najzákladnejších.

Kúpať, prípadne sprchovať bábätko stačí každý druhý, tretí deň.

Foto: Miriam Poprocká

Rozmaznám dieťa nosením na rukách? NIE

Dieťa sa dožaduje rodičovskej blízkosti, byť na rukách je jeho prirodzená potreba a jej naplnenie prispieva k lepšej psychickej pohode dieťaťa, zdraviu, celkovému prospievaniu i k neskoršej samostatnosti.

Môže spať dieťa so mnou v posteli? ÁNO

Aj v tomto prípade ide o prirodzenú biologickú potrebu dieťaťa, ktorej napĺňanie má veľký význam. Napríklad v rámci prevencie SIDS (dieťa sa od matky „učí“ dýchaniu, matka rýchlejšie reaguje na dieťa a jeho prípadné ťažkosti), v rámci jednoduchšieho dojčenia i celkovo ľahšej noci – podporuje sa tvorba mlieka, matka sa lepšie vyspí, nemusí k bábätku vstávať, stačí v polospánku ponúknuť prsník, ľahšie znova zaspí aj bábätko, ktoré ju nemusí plačom privolávať.

Treba obmedziť dojčenie, keď dieťa začne jesť, resp. už prešlo na normálnu stravu? NIE

Pokračujte v dojčení ako doposiaľ – podľa potrieb dieťaťa, a to aj v prípade, že dieťa si viac žiada materské mlieko ako stravu. V materskom mlieku je stále množstvo živín a prospešných látok, dojčenie okrem toho slúži tiež ako nástroj na upokojenie či uspávanie dieťaťa.

Ak nedojčím, musím dieťaťu dávať umelé mlieko minimálne počas celého prvého roka? NIE

Všetky látky, ktoré sú v umelom mlieku, môže dieťa získavať z normálnej stravy. Umelé mlieko nie je potrebné dávať dieťaťu už vo veku šiestich mesiacov, ak sa vyvážene stravuje. A čo môže teda piť? Obyčajnú vodu.

Musím dieťaťu variť zvlášť ako zvyšku rodiny? NIE

Len obmedzte solenie. Ak sa stravujete primerane a zdravo, dieťa môže jesť to, čo zvyšok rodiny. Vrátane vaječného bielka, žĺtka, smotany či korenín.

Treba dieťa kúpať každý deň? NIE

Závisí to od toho, ako to dieťaťu a vám vyhovuje. V zásade je ale dobré umyť mu zadoček zakaždým, ak sa pokaká obyčajnou vlažnou vodou. Pozor na vlhčené utierky. Okrem toho, že sú neekologické, väčšina obsahuje chémiu a môže dráždiť pokožku.

Je v poriadku, ak dieťa zaspáva len pri dojčení alebo len pri nosení alebo pri pohupovaní na fitlopte, keď skrátka nie je schopné zaspať samé? ÁNO

Je to úplne normálne a úplne v poriadku. Bábätká často potrebujú pomoc pri zaspávaní, nie je dôvod učiť ich spať alebo zaspávať samé, ten čas nastane raz spontánne.

Musím sa obmedzovať vo výbere jedál a nápojov, ak dojčím? NIE

Samozrejme, žiadne opíjanie sa, ale ani žiadne veľké obmedzovanie. Môžete jesť a piť všetko podľa chuti, vrátane kávy, mýty o prechádzaní štipľavého do materského mlieka, či dokonca o skysnutí mlieka sú prekonané.

Je dobré nechať dieťa poplakať si? NIE

Detský plač sa nepočúva príjemne a prvotná automatická reakcia dospelých je snaha utíšiť ho. Tento inštinkt treba nasledovať, dieťa plače, lebo niečo potrebuje a nevie nám to dať inak najavo. Sú rôzne druhy plaču, reagovať je dobré na každý a pomôcť dieťaťu.

Má byť dieťa zabalené v perinke? NIE

Perinka (alebo inak zavinovačka) zbytočne bráni prirodzenej termoregulácii, môže dôjsť k prehriatiu dieťaťa a navyše predstavuje bariéru pri dojčení – komplikuje správne prisatie a bráni matke včas rozpoznať, ak si dieťa pýta dojčenie – napríklad mrvením sa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >