Treba sa ponáhľať, aby sa predišlo alergiám? Kedy by malo bábätko začať s ochutnávaním potravín

Patricia Poprocká, 3. augusta 2023 o 06:20

Bábätko by malo začať ochutnávať potraviny už po štvrtom mesiaci, aby sa tým predišlo neskorším možným alergiám. Takéto odporúčania rodičia nachádzajú na viacerých informačných letákoch od výrobcov umelej výživy, a tiež im to radia aj niektorí lekári. Je naozaj potrebné dávať deťom potraviny tak skoro?

Čo to máš za dobrotu? Aj ja chcem!

Foto: Tomáš Kožík

Odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie je jednoznačné: Bábätko by malo byť výlučne dojčené prvých šesť mesiacov a potom by sa malo začať s ochutnávaním stravy, za pokračovania dojčenia najmenej dva roky. Výlučné dojčenie sa v tomto prípade myslí naozaj výlučné, kedy dieťa nemusí dostávať ani vodu, ani čaj, pretože v materskom mlieku dostáva všetko, čo potrebuje vo forme, ktorú jeho organizmus dokáže ľahko spracovať.

Že nemá zmysel začať so zavádzaním stravy skôr, potvrdila aj štúdia švédskych vedcov. Tá na vzorke 1251 bábätiek ukázala, že čím skôr bábätká začnú ochutnávať hoci aj maličké množstvá potravín, tým skôr jedia väčšie množstvá jedlá a tým skôr sa prestanú dojčiť.

„Súčasné vedecké poznatky nepodporujú myšlienku, že skoré začatie ochutnávania malého množstva jedla má zdravotné výhody pre dieťa alebo matku,“ cituje portál mamila.sk Evu-Lottu Funkquist, docentku a pôrodnú asistentku, členku vedeckého tímu, ktorý pripravil spomínanú štúdiu. Zdôraznila pritom zásadný význam dojčenia pre zdravie dieťaťa aj matky.

Od roku 2011 pritom Švédska národná potravinová agentúra radila rodičom, že môžu začať dojčatám dávať malé množstvá potravín na ochutnanie a napriek tomu spomínanému odporúčaniu Svetovej zdravotníckej organizácie dojčiť výlučne šesť mesiacov a potom pokračovať najmenej dva roky a potom ďalej.

Jedným z dôvodov je, že dojčenie má vedecky potvrdený významný pozitívny vplyv na zdravie žien aj detí. Materské mlieko obsahuje látky, ktoré počas dojčenia významne chránia dieťa pred infekciami, ako je zápal pľúc a močových ciest. Materské mlieko tiež znižuje riziko, že dieťa bude v neskoršom veku postihnuté kardiovaskulárnymi chorobami, obezitou a cukrovkou. Ženy, ktoré dojčia, majú nižšie riziko, že budú postihnuté kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou vaječníkov, rakovinou prsníka a cukrovkou 2. typu, uzatvára portál.

Iná situácia je v prípade nedojčených detí. U tých nie je dôvod otáľať s podávaním potravín už po štvrtom mesiaci. Dieťa tak získa potrebné výživné látky priamo z čerstvých a zdravých potravín a nemusí byť na umelom mlieku.

Viac než konkrétny dátum je dôležitá pripravenosť dieťaťa na jedlo. Niektoré bábätká prejavujú záujem o normálnu stravu už pred dovŕšením šiesteho mesiaca, iným zasa vyhovuje výlučné dojčenie o niečo dlhšie.

Pripravenosť bábätka na ochutnanie normálnej stravy zhŕňa Lenka Žofajová v knihe Sprievodca rodiča dnešného, prvý rok takto:
1. Dokáže si dať do úst ručičku
2. Dokáže v rúčke udržať predmety
3. Začína pri jedení sledovať dospelých
4. Pri sledovaní dospelých, ako jedia, mu začínajú tiecť slinky
5. Otvára ústa, keď otvárajú dospelí
6. Načahuje sa za jedlom, snaží sa ho získať z taniera, ruky, dokonca aj z úst dospelého





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >