Strach dokáže skomplikovať aj úplne bezproblémový pôrod. Čo robí s telom ženy a ako s ním pracovať?

ahojmama, 7. apríla 2024 o 06:34

Psychická pohoda má na pôrod väčší vplyv než by sa mohlo zdať. Potvrdzujú to mnohé štúdie i odborníci, podľa ktorých by sa na ňu malo pri pôrodoch dbať väčšmi než doteraz. Ak by sme to mali zhrnúť jednou vetou, znela by: Nebojte sa!

Pôrodu môže pomôcť, ak prestanete myslieť na riziká, resp. ak prestanete myslieť celkom.

Foto: shutterstock

Podľa niektorých údajov až 70% úspechu pri pôrode ovplyvňuje práve psychické nastavenie ženy. Myseľ a telo totiž tvoria prepojený systém. A stres alebo strach je veľmi často spojený so zastavením pôrodu či ďalšími pôrodnými komplikáciami.

Prečo má strach takú silu? Strach totiž prepne organizmus do obranného módu. Telo sa pripravuje na boj alebo útek, mení sa produkcia hormónov, v dôsledku čoho sa vylučujú hormóny, ktoré majú priamy vplyv na zastavenie pôrodu. Mení sa tiež prekrvenie jednotlivých častí tela – a to práve na úkor pôrodného procesu, čiže je pre ženu veľmi ťažké prirodzene uvoľniť svalové skupiny dôležité pre pôrod.

Biologicky je to nastavené tak, že tento systém obranného módu nás má zachrániť, ak sme v ohrození života, napríklad od nejakého predátora. Lenže náš organizmus reaguje na vonkajšie ohrozenie (predátor) rovnako ako len na čistú predstavu ohrozenia (predátora, ktorý nám reálne môže ublížiť). A tým „ohrozením“ je pre organizmus aj stres či strach z pôrodu.

„Vypnúť“ myseľ

Jedným z dôležitých faktorov ovplyvňujúcich aktuálne vnímanie reality je, akú realitu očakávame. Naša myseľ sa totiž snaží predpovedať, čo príde, aby nás mohla pripraviť na nadchádzajúce situácie. Ak sa sústredí predovšetkým na rôzne riziká a možné komplikácie pri pôrode, snaží sa nájsť riešenia a vytvára stratégie prežitia. Preto je lepšie v čase pôrodu túto časť mysle „vypnúť“. Keď sa pozrieme na stratégie, ktoré podporujú prirodzený priebeh pôrodu, väčšina z nich vedie myseľ ženy do stavu relaxácie, kedy myseľ prirodzene prestáva zasahovať do diania a uvoľňuje priestor „prastarým programom“.

To sa možno naučiť na niektorých predpôrodných kurzoch, pomôže tiež venovať pozornosť vzťahu k telu a jeho vnímaniu, podporovať sebavedomie. Mnohé strachy sa následne javia ako nepodstatné. „Z mojej praxe viem, že existuje cesta, ako nielen „revidovať programy“ spojené s pôrodom, ale aj spracovať prípadné traumy z predchádzajúcich skúseností,“ vraví psychológ Daniel Tylš, ktorý sa s manželkou venuje predpôrodnej psychickej príprave projekte Pokojný pôrod.

Pre nastávajúce mamičky odporúča aj jedno malo cvičenie: Usaďte sa, upokojte svoju myseľ, zavrite si oči a sledujte sa. Sledujte, čo sa deje vo vašom vnútornom svete, ako sa cítite. A keď budete pripravení – to spoznáte, povedzte si v duchu slovo „pôrod“ a sledujte, čo príde. Aké obrazy, emócie, myšlienky budete vnímať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >