Je normálne, že po pôrode bolí brucho a ako sa starať o poranenia? Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť o šestonedelí

pt, 5. februára 2024 o 06:41

Aké je krásne a jedinečné, také vie byť aj náročné. Reč je o šestonedelí, teda prvých šiestich týždňoch po narodení bábätka. Žena si musí vytvoriť nový režim fungovania s dieťaťom, okrem toho prechádza ešte množstvom fyzických zmien, keď sa jej telo po pôrode vracia do pôvodného stavu. Aké zmeny, procesy i pocity sú pre toto obdobie prirodzené?

Nový život začína. Pre matku aj dieťa. A štartuje práve náročným šestonedelím.

Foto: shutterstock.com

Ako dlho trvá šestonedelie?

Hoci už napovedá názov, nejde presne o šesť týždňov. Ako vysvetľuje lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Zuzana Ballová, šestonedelie je v skutočnosti obdobie 6 – 8 týždňov po pôrode, počas ktorého dochádza k prirodzeným zmenám ženského tela a pohlavných orgánov do predpôrodného stavu, vymiznutiu tehotenských komplikácií a patológií.

Je normálne, keď ženu bolí brucho?

Áno. Bolesť môžu ženy pociťovať v dôsledku Dominantnými sťahovania alebo zaviňovania maternice. „Je to prirodzený proces zmenšovania sa zväčšenej maternice po pôrode pod hormonálnym vplyvom oxytocínu, významne pri dojčení. Tento proces zaviňovania trvá približne 14 dní,“ vysvetľuje lekárka.

Prečo žena krváca?

Krvácanie po pôrode je charakteristický očistný proces, pri ktorom dochádza k odstráneniu obsahu dutiny maternice (očistky alebo lochie), ktoré sú tvorené krvou, krvnými zrazeninami, odlučujúcou sa sliznicou, hlienom. Charakter a množstvo očistkov sa v priebehu šestonedelia mení, špinenie a zafarbený výtok môže pretrvávať celých šesť týždňov.

Ako sa vyhnúť zápalu prsníkov?

Mastitída – zápal prsnej žľazy a prsníka je najčastejšou komplikáciou v období šestonedelia. Najčastejšie sa objavuje pri nesprávnej technike dojčenia. Preto najúčinnejšou prevenciou je dojčenie, aby dieťatko bolo správne prisaté a dostatočne pilo. K uvoľneniu mliekovodov sú účinné aj teplé obklady alebo masáž pred dojčením, z babských rád údajne funguje prikladanie kapustných listov. „Ak sú prsníky asymetricky zväčšené, tuhé na dotyk, teplé, začervenané, máte zvýšenú telesnú teplotu alebo si nahmatáte tvrdú hrčku v prsníku, je odporúčané vyhľadať lekársku pomoc,“ vraví Zuzana Ballová.

Ako sa starať o pôrodné poranenia alebo jazvu po cisárskom reze?

O poranenie v oblasti hrádze alebo poranenie kože po cisárskom reze je potrebné starať sa ako o každé iné poranenie kožného krytu. Pri poranení tkanív hrádze je v prvom rade potrebné dodržiavať základné hygienické opatrenia – po toalete oblasť vonkajších rodidiel opláchnuť vodou bez nutnosti umývacích emulzií. Udržiavať ranu v suchu a na vzduchu pre prirodzenú podporu hojenia. Oblasť rany na koži brucha tiež treba len jemne oplachovať, bez použitia kozmetiky, kožu nešúchať a neodierať. Na šitie poranení sa používajú samovstrebateľné šijacie materiály, to znamená, že pri poranení hrádze sa začínajú uvoľňovať po siedmich až destiatich dňoch. Na koži po cisárskom reze je toto obdobie dlhšie – 35 až 40 dní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >