Pôrodný príbeh: Bábätko sa neotočilo hlavičkou dolu, jeho matka zvolila netradičné riešenie. „Bála som sa, ale do piatich minút bolo hotovo.“

pt, 22. februára 2024 o 06:42

Ak sa bábätko neotočí v maternici pred pôrodom hlavičkou dolu, najčastejšie príde na svet cisárskym rezom. Aj keď nie je vždy nevyhnutný, lekári ho v tomto prípade volia ako bezpečnejšiu alternatívu. Je tu však ešte ďalšia možnosť, a to otočiť dieťa ešte v maternici do želanej polohy manuálne. Košičanka Janka o tom vie svoje.

Šťastná mamička Janka s Erikom Dosedlom a svojou Natálkou.

Foto: AGEL

Ide o tzv. vonkajší obrat plodu, pri ktorom sa lekár snaží manuálne otočiť plod z polohy koncom panvovým do polohy pozdĺžnej hlavičkou. „Vykonáva sa špeciálnymi manuálnymi technikami cez brucho tehotnej, pričom je dôležitou alternatívou, aby pacientka nerodila plod koncom panvovým. Vaginálny pôrod plodu koncom panvovým je totiž omnoho rizikovejší, ako pôrod hlavičkou. Tento prístup takisto znižuje potrebu cisárskeho rezu, a teda podporuje možnosť prirodzeného pôrodu,“ vysvetľuje prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA.

On sám ako prvý pôrodník v modernej histórii pôrodníctva v Košiciach vykonal v januári 2024 vonkajší obrat plodu mamičke Janke. Tá nemusela absolvovať cisársky rez, ale porodila prirodzenou cestou. „Keď som bola na ultrazvuku, pán prednosta mi vysvetlil, ako si môžem nahmatať hlavičku bábätka, takže som vedela, že tá hlavička je stále hore. Na poradni sa ma spýtal, či by som mala záujem o obrat, keďže som nechcela rodiť cisárskym rezom. Prvé bábätko sa mi narodilo prirodzene a chcela som, aby aj moja druhá dcérka prešla pôrodnými cestami, aj kvôli imunite. S obratom som teda súhlasila,“ opísala.

Ako vraví, na úkon sa nemusela nijako pripravovať, a ani to nebolo bolestivé. „Síce som sa bála, ale prebehlo to nad moje očakávania. Bolo to veľmi rýchle, cítila som iba ten začiatok, ale potom to už išlo ľahko. Do piatich minút bolo hotovo. Následne som zostala v nemocnici jeden deň na pozorovanie,“ zhodnotila svoju skúsenosť Janka, ktorej sa potom 12. februára 2024 v tej istej nemocnici narodila Natálka s mierami 50 cm a 3170 gramov. Pôrod bol rýchly, dokonca rýchlejší, ako jej prvý. „Pánovi prednostovi som za túto možnosť veľmi vďačná. Mohla som porodiť prirodzene a po celý čas ma podporoval. Pri ňom som rodila aj prvú dcérku, takže mu dôverujem a verila som mu aj teraz. Bola som nastavená, že to bude dobré,“ doplnila na záver šťastná, teraz už dvojnásobná mamička.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >