Žiadne tabu. Je sex v tehotenstve rizikom, či si ho možno užiť bez obáv?

Patricia Poprocká, 29. februára 2024 o 06:19

Sex v tehotenstve – áno či nie? Na túto tému je stále veľa mýtov a niekedy až neuveriteľných predsudkov. Faktom je, že milovanie počas nízkorizikového tehotenstva nepredstavuje nebezpečenstvo pre ženu ani pre plod. Kedy ale lekári odporúčajú sexuálne aktivity obmedziť?

Milovanie si väčšina párov dopraje počas celých deviatich mesiacov tehotenstva.

Foto: shutterstock.com

„Sexuálna aktivita je v priebehu nízkorizikového tehotenstva prirodzená a bezpečná. Väčšina párov pohlavne žije aj v poslednom trimestri gravidity, tretina udáva pohlavné aktivity aj v poslednom mesiaci tehotenstva,“ vysvetľuje prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v nemocnici Bratislava-Ružinov Jozef Záhumenský v knihe Pôrodníctvo pre každého.

Najčastejšou obavou v súvislosti s pohlavným stykom v tehotenstve je, že by mohol vyvolať predčasný pôrod. To však skúsený pôrodník vyvracia. Ejakulát síce obsahuje prostagladíny, teda látky, ktoré sa využívajú na vyvolanie pôrodu, v klinickej praxi sa však nedokázalo, že by tie v ejakuláte vyvolávali predčasný pôrod. Podobne na predčasný pôrod nemá vplyv ani vylučovanie oxytocínu počas stimulácie bradaviek ženy, napríklad pri predohre.

Jozef Záhumenský však upozorňuje na prípadné riziká, napríklad prenosu pohlavných chorôb. Pri stabilnom páre sú minimálne, čím viac partnerov, tým vzrastajú. Aj keď aj pri dlhodobom vzťahu nie je nikdy nič zaručené: „Existuje teoretická možnosť, že muž trpí dlhodobo genitálnym herpesom, ktorý sa na ženu dovtedy nepreniesol. V týchto prípadoch sa odporúča používanie prezervatívu,“ uviedol.

Kedy je však lepšie sex si odoprieť? Lekár vymenúva zdravotné dôvody: Jedným z nich je, ak má žena diagnostikovanú vcestnú placentu. „Vaginálny pohlavný styk sa jasne neodporúča, pretože môže dôjsť k závažnému krvácaniu,“ varuje Jozef Záhumenský. Ďalším prípadom je, ak sa žene predčasne skracuje krčok maternice a tiež pri predčasnom odtoku plodovej vody.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >