„Nesmieš, lebo kojíš...“ Ktoré zákazy pre dojčiace ženy sú oprávnené a ktoré nie

Patricia Poprocká, 11. augusta 2020 o 05:20

„Nesmieš, lebo kojíš...“ Veta, ktorú počúvajú dojčiace ženy pri rôznych činnostiach, často nezmyselne. Aj keď to zväčša všetci myslia dobre v snahe zabezpečiť bábätku čo najlepšiu starostlivosť, obmedzenia sú v skutočnosti nepotrebné a niekedy spôsobia presne opačný efekt: Ženy dojčiť prestanú, hoci by nemuseli, lebo chcú žiť „zasa normálne“.

Domáca pohoda je pri dojčení často na nezaplatenie, ale neznamená, že dojčiaca žena nemá vyjsť z domu a robiť nič iné.

Foto: shutterstock.com

Dojčenie je pritom „normálne“, je súčasťou prirodzenej starostlivosti o dieťa a obmedzovať svoje obľúbené činnosti alebo jedlá kvôli nemu vôbec netreba. Ako upozorňuje na svojom webe občianske združenie MAMILA, ktoré pomáha mamičkám v starostlivosti o deti, obmedzenia, čo žena popri dojčení smie alebo nesmie robiť či jesť, sa často spájajú s nesprávnymi výrokmi typu „všetko ide do mlieka“.

„Kedysi v dávnejšej minulosti dokonca spisovatelia či filozofi spájali dojčenie s tým, že sa na dieťa budú prenášať vlastnosti dojky, ktorá ho dojčí. Tak ako sa do materského mlieka neprenášajú vlastnosti matky, ktorá dojčí, tak sa do mlieka neprenášajú mnohé ďalšie látky či prvky, na ktoré sa ženy často pýtajú,“ upozorňuje MAMILA.

Namiesto toho, aby sa dojčenie v spoločnosti začalo považovať za prirodzené, naberá to trend opačný: Ľudia ho považujú za krátkodobú záležitosť, počas ktorej by mala žena kvôli dieťaťu „obmedzenia vydržať“. Zabúda sa pritom, že prirodzené je dojčiť niekoľko rokov, ako uviedla etnologička Katarína Nádaská v rozhovore pre ahojmama.sk, naši predkovia dojčili aj šesťročné deti. A ich matky pritom pracovali v domácnosti, okolo gazdovstva a rozhodne sa v ničom neobmedzovali.

„Najväčším paradoxom dnešnej doby je to, že ľudia začali vnímať dojčenie ako potenciálne nebezpečné, ak chce žena robiť prakticky čokoľvek iné okrem sedenia doma,“ pripomína MAMILA.

„Táto predstava je taká silná, že tvrdenia o tom, že napríklad ošetrenie laserom nemá ako ovplyvniť kvalitu či tvorbu materského mlieka, sú považované za „dojčenie za každú cenu. Namiesto toho, aby sa ľudia pýtali, prečo by laser mal niečo robiť s materským mliekom?,“ dodáva.

Čo všetko teda môže dojčiaca žena robiť bez obáv?

Plávať v mori, jazere i v bazéne
Jesť svoje obľúbené jedlá, vrátane citrusov, orieškov, medu
Behať
Cvičiť
Tancovať
Piť kávu
Farbiť si vlasy
Lakovať si nechty
Ísť na röntgen
Ísť do sauny
Ísť na masáž
Ísť do solária. Je to na zváženie, ale vzhľadom na škodlivosť žiarenia na kožu, nie vzhľadom na vplyv na materské mlieko.
Dať si príležitostne máličko alkoholu. Je to trochu kontroverzná téma, pri dlhodobom dojčení je však podľa laktačnej poradkyne Jany Michálkovej vždy lepšie, ak si dá žena občasný pohárik vína, než by mala prestať s dojčením práve preto, že si ho nemôže dať. „Dieťa by tak škodovalo oveľa viac.“ Žena, ktorá dojčí, by však rozhodne nemala piť alkohol pravidelne, užívať drogy ani fajčiť. Napokon, ani tá, ktorá nedojčí a ani muži.


ANKETA:

Obmedzovali ste sa v niečom počas dojčenia?

9,3%



21,9%



48,0%



19,9%



1,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >