Jarné osvieženie s medvedím cesnakom. Recept na cestoviny, polievku a bylinkové maslo

Patricia Poprocká, 27. marca 2024 o 04:43

Je vraj prvou rastlinou, ktorú zje medveď po prebudení zo zimného spánku, preto aj to meno. Medvedí cesnak patrí medzi prvé čerstvé bylinky, ktorú po zime možno v prírode zbierať. Má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a preto vám dnes prinášame tipy, ako ho v kuchyni spracovať.

Medvedí cesnak je bylinka, ktorá má veľmi široké využitie.

Foto: shutterstock.com

Cestoviny s medvedím pestom a sušenými paradajkami

Môžete použiť rezance, ale aj mušličky či vretienka. Uvarte ich podľa návodu, medzitým pripravte pesto. Je to jednoduché: Do mixéra vložte medvedí cesnak, kešu oriešky, trochu panenského olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie. Všetko zmixujte a potom zmiešajte s nastrúhaným parmezánom. Pesto je hotové, ak je príliš husté, pridajte ešte trocha oleja. Zmiešajte s cestovinami a pridajte pokrájané sušené paradajky v oleji. Vytvára to spolu vynikajúcu chuť, vyskúšajte!

Polievka z medvedieho cesnaku a cíceru

Najprv uvarte cícer, jednu väčšiu šálku. Medvedí cesnak (v dvojnásobnom množstve) posekajte na tenké kúsky, rovnako aj jednu cibuľu. Medvedí cesnak s cibuľou opražte krátko na oleji. Zalejte vodou, prípadne vývarom (zeleninovým, kuracím) a pridajte tri štvrtiny z množstva uvareného cíceru. Chvíľku povarte, potom zmixujte ponorným mixérom. Pre lahodnejšiu chuť môžete pridať aj trocha šľahačkovej smotany alebo mlieka. Dochutíme sušenou zeleninovou zmesou, soľou a korením (okrem tradičného čierneho môžete dať aj kurkumu, červenú papriku či kajenské korenie). Necháme zavrieť a podávame s kúskami cíceru, ktorý sme si odložili bokom. Môžeme ho nahradiť kúskami opečeného chleba.

Bylinkové maslo

Opäť veľmi jednoduchá príprava. Chutné maslo môžeme jesť ako nátierku alebo použiť pri varení či pečení, napríklad mäsa. Ako na to? Jedno maslo zmiešame s nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom. Opatrne pridáme soľ a korenie, radšej menej, aby sme to neprehnali, pridávame postupne. Všetko stačí zmiešať, ak však nemáte dostatočne malé kúsky medvedieho cesnaku, môžete aj rozmixovať. Pridať môžete ešte trocha nastrúhaného parmezánu a pár kvapiek citróna. Nebojte sa experimentovať, maslo si môžete dochutiť podľa seba ešte aj troškou mäty či medovky. Potom ho uskladnite v uzavretej nádobe v chladničke, môžete dať aj zamraziť.

Viac o medveďom cesnaku si môžete prečítať v tomto našom článku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >