„Mama, kde si?“ Bábätko si pýta dojčenie dlho predtým, než sa rozplače. Takto to spoznáte

Patricia Poprocká, 28. júla 2020 o 04:41

Ide to aj bez sĺz. Bábätko si dojčenie nemusí pýtať len plačom, ten je vlastne až posledným zo signálov, ktorým sa dieťa dožaduje matkinho prsníka. Záujem o dojčenie možno rozpoznať aj podľa iných znakov a matka, ktorá to dokáže, má to, čo niektorí považujú za nemožné – bábätko, ktoré neplače.

Ak dieťa dostane prsník ešte pred rozplakaním sa, prisáva sa spokojné a oveľa ľahšie.

Foto: shutterstock.com

Bábätko sa potrebuje dojčiť hneď po zobudení, niekedy dokonca už počas spánku, vysvetľuje vo videu občianske združenie Mamila, ktoré pomáha mamičkám so starostlivosťou o dieťa.

Pozrite si VIDEO OZ Mamila o tom, ako si bábätko pýta dojčenie a ako často ho možno dojčiť.


Dáva to najavo tým, že sa začne mrviť, otáčať hlávkou, vyplazovať jazyk či otvárať ústočká. Niektoré deti si k ústočkám prikladajú aj pästičku a snažia sa ju dostať dnu. Už vtedy je dobré ponúknuť bábätku prsník, prispieva to k jeho spokojnosti.

Ak bábätko po týchto svojich prejavoch prsník nenájde, začne mrnkať, neskôr sa rozplače. Tomu je možné predísť práve tým, že zareagujeme už na prvé signály.

Mnohé matky v pôrodniciach dostávajú rady, že bábätko po prebudení treba najprv prebaliť, a až potom nadojčiť. Opak je však pravdou. „Novorodencov neprebaľujeme po zobudení a pred nadojčením. Prebaľovanie zaberie veľa času a bábätko môže začať plakať,“ vysvetľuje Mamila vo videu. Plač potom komplikuje prisatie a dojčenie. Nehovoriac o tom, že zbytočne dieťa vystavíme stresu.

Okrem toho, bábätká aj tak kakajú a cikajú počas dojčenia, prípadne po nadojčení. Mamila radí rodičom, aby si všímali znaky záujmu o dojčenie, ktoré vydáva ich dieťa. „Bábätko jasne komunikuje, že sa chce prisať, ešte predtým, než sa rozplače,“ vysvetľuje Mamila s tým, že túto potrebu dojčiť sa môžu rodičia plniť bez obáv, že ho rozmaznajú prípadne že sa preje.

Prsník možno ponúknuť kedykoľvek, aj keď sa začne dieťa v spánku mrviť, alebo aj vtedy, ak sa práve nadojčilo. Dojčenie má totiž aj mnohé iné funkcie než zasýtenie.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >