Nepoužívajte cumlík, odkazujú brazílski vedci v najnovšej štúdii

pt, 6. júla 2019 o 05:02

Zahoďte cumlík, zle vplýva na dojčenie! Taký je záver vedeckej štúdie z Brazílie, krajiny, kde je cumeľ takmer automatickou výbavou každej mamičky. Štúdia ukázala, že jeho používanie výrazne skracuje obdobie dojčenia bábätiek.

S cumľom radšej ani nezačínajte, dá sa zaobísť aj bez neho.

Foto: shutterstock.com

O výsledkoch informovalo občianske združenie Mamila na svojej stránke. „Tohtoročná štúdia z Brazílie dokázala, že používanie cumlíkov je negatívny faktor pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska. Naopak, obmedzenie používania cumlíkov zvýšilo počet výlučne dojčených detí,“ uvádza Mamila.

V Brazílii sú cumlíky veľmi rozšírené. Vedci odporúčajú, aby sa ich používanie obmedzilo najmä v prípadoch, ak bábätku hrozí skoré odstavenie od materského mlieka, ak sa napríklad matka musí skoro vrátiť do práce, alebo je príliš mladá.

Zároveň radia matkám, ktoré dojčia a zároveň dávajú deťom cumlík, aby deťom poskytovali radšej prsník prípadne iné náhrady cumlíka. Dôležitá je podľa vedcov pomoc a podpora dojčenia tak, aby bábätko získavalo z prsníka viac mlieka. A tiež to, aby ženy poznali súvislosti medzi dojčením a spánkom bábätka, a vedeli citlivo a postupne nahradiť používanie cumlíka inými spôsobmi starostlivosti.

Cumeľ v rozšírenej miere používajú aj Slovenky. Mnohé priznávajú, že ho deťom začali dávať najmä pod tlakom okolia. Čo je potešújúce, viacerým sa aj podarilo skoro prestať.

Čo namiesto cumlíka? Prvoradou náhradou je prsník, dojčenie. „Dojčenie namiesto cumlíka učí bábätko, že jeho potreby napĺňajú ľudia, nie veci,“ zdôrazňuje združenie laktačných poradkýň Mamila.

Ponúknutie prsníka má viacero výhod. Dieťa sa na ňom upokojí a matka ho má šancu začať lepšie poznávať.

Niekedy tiež stačí namiesto cumlíka priložiť si bábätko na hrudník, prípadne ho nosiť, dojčiť počas nosenia alebo pri spoločnom ležaní v posteli. Rady mamičiek sú aj spievanie, hladkanie či kontakt koža na kožu.

Všetci odborníci sa zhodujú, že dojčením, nosením ani reagovaním na plač dieťa nemožno rozmaznať. Tiež nie je nič zlé na tom, ak mu matka ponúkne prsník, hoci sa len pred chvíľkou dojčilo, alebo ak na prsníku zaspí.

„Vaše bábätko je maličké len pár mesiacov, využite ich na to, aby ste spolu dosiahli čo najhlbší vzťah práve pomocou neustálej fyzickej blízkosti a dojčenia na požiadanie. Umožní vám to dosiahnuť naviazanie, ktoré vám výrazne pomôže zvládať výchovu dieťaťa aj v neskoršom veku. Vášmu dieťaťu to zasa poskytne sebavedomie a istotu, z ktorej bude čerpať celý život,“ radí Mamila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >