Cumlík viac škodí ako pomáha

Patricia Poprocká, 12. októbra 2018 o 20:46

Dá sa prežiť bez cumlíka? Celé desaťročia je cumlík neodmysliteľnou pomôckou väčšiny rodičov, ako utíšiť bábätko. Sú však kultúry, ktoré celé stáročia fungujú bez neho a vôbec im nechýba.

Odborníci sa zhodujú: Neprivykajte dieťa zbytočne na cumlík. Spokojné vie byť aj bez neho.

Foto: shutterstock.com

Dnes všetky laktačné poradkyne zhodne tvrdia: neučte dieťa na cumlík. Dôvodov je viacero, za hlavný považujú, že komplikuje dojčenie.

„Cumlík zakrýva prvé známky hladu a klame tak matku i bábätko,“ zdôrazňuje bývalá laktačná poradkyňa Katarína Glavová, podľa ktorej je cumeľ určitou formou klamstva a nie nadarmo sa v češtine volá „šidítko“.

Dieťatko podľa nej saje naprázdno, čím oklame svoje vnútro tak, že sa nastaví na miniatúrny prísun matkinho mlieka. Zmätená je aj matka, ktorá si zasa myslí, že keď si bábätko spokojne cmúľa cumlík, tak nepotrebuje jesť. Kŕmi ho teda menej často, čo následne spôsobuje menšiu tvorbu mlieka.

„Dieťa na začiatku dojčenia reaguje na dotyk bradavky. Po dotyku bradavky na podnebie začína sať. Každá bradavka je iná, a pri niektorých musí dieťa vynaložiť dosť námahy, aby sa prisalo. Ak však dostane do úst dokonalú, bradavku - cumlík, tak potom tú menej dokonalú, matkinu, začne skôr či neskôr odmietať,“ vysvetľuje ďalšie výhrady laktačná poradkyňa Jana Michálková.

„Potrebu dávať cumlík majú mamičky, ktoré sa usilujú o dokonalosť a narážajú na množstvo mýtov, napríklad že bábätko má predsa prespať vo svojej postieľke najlepšie celú noc, keď drieme na prsníku, poškodzuje to bradavky, a že je to vlastne zlozvyk,“ je presvedčená Katarína Glavová.

Podľa odborníkov je prirodzené, že dieťa potrebuje sať, a je úplne v poriadku, ak si žiada prsník, bez ohľadu na to, ako často. Rovnako je úplne v poriadku, ak na prsníku aj zaspí, nikomu sa nič nepoškodí, naopak, to je to, čo dieťa skutočne upokojuje „Dieťa si satím kompenzuje rôzne potreby, hlad je len jeden z nich. A je to biologická priorita, aby dieťa upokojil a uspal prsník, nie jeho náhrada,“ poznamenáva Jana Michálková. V tejto súvislosti pripomína výrok známeho kanadského odborníka na dojčenie Jacka Newmana - je lepšie, aby mama robila cumlík, než aby cumlík robil mamu.

Cumlíky ponúkajú dnes čerstvým mamičkám už v pôrodniciach, kde dostávajú reklamné krabice s rôznymi výrobkami pre dieťa – vzorky plienok, krémikov, minerálok a – cumlík. „Ako je možné, že mamička sa v pôrodnici namiesto podpory dojčenia stretne skoro vždy s cumlíkom zadarmo, a skoro nikdy s naozaj kvalifikovaným poradenstvom pri dojčení?,“ krúti hlavou poradkyňa.

„V pôrodnici nás učili, že dieťa nemá piť dlhšie ako pätnásť minút, tak som to skúšala dodržiavať. Neskôr som ale zistila, že to nejako nefunguje, dcérka nebola spokojná, tak som jej dala cumlík, ako náhradu. No po pár týždňoch som si zas niekde prečítala, že bábätko sa môže dojčiť aj dlhšie, tak som jej potom už dávala mlieko, kedykoľvek chcela, a nepotrebovali sme vôbec nič,“ opisuje svoje skúsenosti mamička Edita.

Mamička Jana svoju dcéru zasa nedojčila vôbec. „Cumeľ sme využívali, Silvia bola spokojné dieťa, nemám si na čo sťažovať. Nemala z cumlíkov ani z fľaše žiadne infekcie, pred ktorými ma vystríhali, ale zas je pravda, že sme ich vystriedali za ten rok a pol pomerne veľa,“ spomína. Neskôr však musela nosiť zubný strojček, aby sa jej narovnal chrup, keďže používanie cumlíka kazí jeho správny vývoj.
Je lepšie, aby mama robila cumlík, než aby cumlík robil mamu.

Jana Michálková pripomína, že aj nedojčené deti majú rovnakú potrebu satia ako dojčené. Pre nich je podľa nej zrejme lepší cumlík v náručí matky ako nič. „A tak, ako je normálne, že dieťa sa dojčí tri aj päť rokov, kým sa samé neodstaví, je asi potrebné akceptovať cumlík u týchto starších detí. „Len mi je čudné, prečo je cumlík u štvorročného dieťaťa akceptovaný skôr ako dojčenie...“

Sú matky, ktoré svojim deťom dávali cumlík, a zároveň ich aj dlho dojčili. „Áno, aj ja poznám také prípady, ale omnoho viac je takých detí, ktoré kvôli cumlíku postupne odmietali dojčenie. Alebo sa kvôli odďaľovaniu dojčenia spôsobeného cumlíkom znížila u matky tvorba mlieka, čo následne tiež viedlo k strate dojčenia,“ hovorí Jana Michálková.

„My sme to s oboma synmi zvládli bez cumlíka. Dojčila som ich, kedykoľvek si zapýtali, a ako dlho chceli, vôbec to nebol problém, keďže som mohla byť s nimi doma ich prvé tri roky. Bolo aj obdobie, keď si do úst pchali pršteky, či celé rúčky, aj to som ich nechala. Vedela som, že piť nechcú, brala som to tak, že si potrebujú preskúmať svoje ruky ústami a naopak. Možno si masírovali ďasná, keď im šli zúbky. Neviem. No prešlo ich to samé, vôbec sme z toho nerobili vedu,“ spomína zasa na bezproblémové a bezcumlíkové obdobie mamička Katarína.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >