Myjava a Partizánske žiadajú petíciou zachovať miestne pôrodnice

TASR, 30. júla 2023 o 05:50

Myjava a Partizánske chcú petíciou docieliť zachovanie gynekologicko-pôrodníckych, neonatologických oddelení a detských oddelení v miestnych nemocniciach. Podpísalo ju 35 tisíc ľudí. Pôrodnice sa majú rušiť v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc.

Niektoré pôrodnice sa majú rušiť.

Foto: shutterstock

Od nového roka majú v rámci optimalizácie siete nemocníc zaniknúť pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. Ide o pôrodnice v Snine, Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Myjave a Partizánskom. Ministerstvo zdravotníctva ozrejmilo, že pacientky budú presunuté do nemocníc v okolí. Presun podľa rezortu prinesie kvalitnejšiu starostlivosť o rodičky a novorodencov.

„V prípade viacerých nemocníc nie je optimalizácia schválená tak, aby časová dostupnosť 30 minút bola naplnená,” skonštatoval primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Vyzval tiež na zachovanie gynekologicko-pôrodníckych oddelení, neonatologických oddelení a detských oddelení v nemocniciach v Kráľovskom Chlmci, Snine a Revúcej.

Jozef Božik upozornil aj na avizované zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostiach. Súhlasí s tým, aby sa zrušili pohotovosti, ktoré nie sú pokryté lekármi, prípadne neboli otvorené. „Tam, kde lekári sú a kde je odhodlanie zotrvať, tak by sme boli veľmi radi, aby tie ambulantné pohotovostné body boli zachované,” doplnil. Súhlasí tiež s návrhom na skrátenie ordinačných hodín do 20.00 h.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >