Čakám dieťa. Kedy prvýkrát k lekárovi, ako to povedať v práci, čo jesť a čo určite nie

Gabriela Bachárová, 19. júna 2023 o 03:55

Dve čiarky na tehotenskom teste znamenajú radosť, ale aj začiatok príjemných starostí. Viete, kedy si naplánovať prvú návštevu u lekára či ako radostnú novinku oznámiť zamestnávateľovi? Potrebné bude aj zamerať sa viac na stravu.

O svojom tehotenstve sa ženy najčastejšie dozvedajú doma.

Foto: Shutterstock.com

Kedy prvýkrát k lekárovi

Nemusíte sa ponáhľať a okamžite po objavení sa dvoch čiarok utekať ku gynekológovi. Tehotenské testy odhalia graviditu najskôr v deň vynechania menštruácie alebo dokonca ešte skôr. Domáce krvné testy prezradia tehotenstvo dokonca už na deviaty deň od pohlavnému styku, pri ktorom došlo k oplodneniu. Práve vtedy sa začína v krvi objavovať hormón HCG, teda ľudský choriogonadotropín, čo je špecifický tehotenský hormón, ktorý tvoria bunky placenty.

Žena však najčastejšie zistí, že je tehotná, pomocou domácich tehotenských testov, ktoré rovnako ako krvné testy ukážu hladinu HCG, avšak v moči. Tehotenský test z moču môže byť pozitívny už v deň vynechania menštruácie. V tomto čase však ešte nemusí ukázať realitu. Ak chcete mať spoľahlivý výsledok, test si urobte po jednom týždni od vynechania menštruácie. Vtedy je už spoľahlivosť takmer stopercentná.

Na trhu je v súčasnosti aj digitálny tehotenský test, ktorý jasne hlási, či ste alebo nie ste tehotná. Odpadá tým neistota pri pohľade na klasický tehotenský test, na ktorom dve čiarky nemusia byť dostatočne zreteľné. Digitálny tehotenský test je tiež schopný určiť, koľko týždňov už je žena v druhom stave.

Lekár dokazuje tehotenstvo s pomocou ultrazvukového vyšetrenia. Takzvaný gestačný váčok (dutinka, v ktorej sa vyvíja zárodok) v maternici vidieť už od štvrtého až piateho týždňa gravidity, pričom je dôležité vedieť, že dĺžka tehotenstva sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, nie odo dňa pohlavného styku, pri ktorom došlo k oplodneniu.

Približne od šiesteho týždňa tehotenstva možno na ultrazvuku pozorovať aj srdcovú aktivitu plodu. S návštevou lekára preto počkajte najskôr na šiesty týždeň gravidity, avšak pokojne môžete prísť aj neskôr. Nie je chybou, ak sa do ordinácie svojho ošetrujúceho gynekológa dostavíte až okolo ôsmeho či desiateho týždňa tehotenstva, kedy je aj najvhodnejšia doba na určenie skutočnej dĺžky tehotenstva a teda aj očakávaného termínu pôrodu.

To však neplatí v prípade možných komplikácií, ako sú krvácanie, kŕče, bolesti v podbrušku. Neváhajte ani vtedy, ak ste v minulosti prekonali nechcený potrat, mali ste ťažký priebeh predchádzajúceho tehotenstva alebo trpíte vážnejšími chronickými zdravotnými problémami.

Ako postupovať v práci

S oznámením tehotenstva v práci naopak zbytočne neotáľajte a urobte tak najlepšie písomne, aby ste mali dôkaz, že ste o druhom stave zamestnávateľa skutočne informovali. Väčšinou to tehotná žena robí tak, že si okopíruje tehotenskú knižku, ktorú po potvrdení gravidity dostane od svojho lekára, a tú pošle zamestnávateľovi spolu s oznámením, že čaká dieťa.

Zákon síce tehotnej ženy vyslovene neprikazuje, aby o svojom stave v práci povedala, avšak je to dobré pre jej ochranu. Tehotnú ženu a matku na materskej či rodičovskej dovolenke nemôže zamestnávateľ prepustiť a nesmie jej dávať fyzicky ťažké práce, ktorú by mohli dieťa či ju samú ohroziť. Ženy, ktoré pracujú v noci, majú nárok žiadať o preradenie na denné smeny.

Kedy to oznámiť rodine, priateľom

Neponáhľajte sa. Začiatok tehotenstva je veľmi krehkým obdobím, veľa gravidít končí, žiaľ, nechceným potratom. Pre ženu zasiahnutú stratou plodu môže byť veľmi nepríjemné okoliu vysvetľovať, že tehotenstvo skončilo bolestne. Oznámenie o radostnej novinke si nechajte až na chvíľu, keď najväčšie riziko (prvý trimester) už pominulo a bruško sa začína rysovať. Obmedzíte tak aj dohady, či ste skutočne tehotná alebo ste len pribrali.


Zmeny v strave

Začiatok tehotenstva je dobrým dôvodom zamyslieť sa nad svojou stravou. Nemusíte jesť za dvoch, ale o to zdravšie. Zvážte zvýšený prísun kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre normálny rast a vývoj plodu. Je nevyhnutná pri tvorbe DNA, znižuje riziko vzniku niektorých vývinových chýb dieťaťa. Kyselinu dieťa potrebuje predovšetkým na správny vývoj miechy v prvých troch mesiacoch vnútromaternicového vývoja, jej dostatočný príjem zabraňuje rázštepom chrbtice. Látka do istej miery chráni pred potratom či predčasným pôrodom. Užívať ju je potrebné predovšetkým v prvom trimestri.

Dobrými zdrojmi kyseliny listovej, teda vlastne vitamínu B9, sú hovädzia a kuracia pečeň, celkovo mäso, mlieko, vajíčka, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny, celozrnný chlieb, fazuľa, červená repa, orechy, špenát, kapusta, brokolica, hlávkový šalát, mrkva, ružičkový kel, hrach, paradajky a ďalej avokádo či pivovarské kvasnice. Ale pozor, varom sa kyselina listová ničí, snažte sa preto potraviny s jej obsahom jesť čo najviac surové. Možno ju užívať aj ako doplnok výživy z lekárne.

V strave sa naopak vyhnite istým druhom potravín, nevhodné sú plesňové syry, pečeň, káva, ryby, oriešky či alkohol. Mohli by dieťatku v brušku spôsobiť zdravotné problémy, v najhoršom prípade hrozí i potrat. Ak budete v tehotenstve konzumovať plesňové syry, vystavujete sa riziku pomerne nebezpečného ochorenia listeriózy, ktoré spôsobuje baktéria listeria monocytogenes. U tehotných žien, ale i malých detí a starších ľudí niekedy vyvoláva nebezpečný, dokonca až smrteľný zápal mozgových blán či mozgu. Baktérie žiaľ masívne napadajú aj plod, čo vedie k potratu či narodeniu neživého dieťaťa. Okrem plesňových syrov sa baktéria môže vyskytnúť aj v surovom mase, surovej a mrazenej zelenine, paštétach voľne predávaných v lahôdkach či rybách.

Ryby ponúkané v obchodoch často obsahujú zásoby niektorých jedovatých látok, ktoré vinou ľudskej činnosti prenikli do vody. Z rybacieho masa sa môžu do ľudského organizmu dostať napríklad dioxíny, ktoré poškodzujú nervový či imunitný systém. Problematická je i veľmi toxická ortuť, ktorá má negatívny vplyv na srdce a cievy a tiež na mozog. Vyššie riziko je u morských rýb, z nich napríklad u mečúňa, makrely či žraloka.

Oriešky nie sú vhodné kvôli možnému obsahu plesne najčastejšie v dôsledku skladovania vo vlhkom prostredí alebo nedostatočného sušenia. Príjem väčšieho množstva plesňových toxínov môže spôsobiť poškodenie nervového systému, slizníc, kože, pečene či obličiek.

Vitamín A, ktorý sa v pečeni vyskytuje vo veľkom množstve, je síce v ľudskom organizme nevyhnutný na regeneráciu tkanív, ale jeho prebytok môže viesť k vzniku vývojových chýb plodu. Maximálna bezpečná denná dávka vitamínu A je pre tehotnú ženu asi sto gramov kuracej pečene (vážené v surovom stave).

Zvýšený príjem kávy sa spája s neplodnosťou, potratom či nízkou pôrodnou váhou dieťaťa. Problémy môže spôsobiť až vyšší príjem kofeínu okolo 300 miligramov denne, čo znamená viac ako tri šálky nápoja. Pitie alkoholu zvyšuje riziko potratu, vrodených chýb, duševných porúch i nedostatočného vývoja jednotlivých orgánov dieťatka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >