Mačky môžu ohroziť tehotenstvo. Ako tomu predísť?

Gabriela Bachárová, 4. októbra 2023 o 06:30

Povera, že žena čakajúca dieťa sa musí strániť zvierat, aby ju nenakazili nejakou nebezpečnou infekciou, stále pretrváva, hoci pri dostatočnej opatrnosti sa možno rizikám vyhnúť. A to dokonca aj vtedy, ak prichádza do styku s mačkami, ktoré sa z tohto pohľadu považujú za najproblematickejšie.

Mačky prenášajú toxoplazmózu, avšak len ich výkaly, starostlivosť o mačaciu toaletu preto prenechajte iným členom rodiny.

Foto: shutterstock.com

Tehotná žena sa nemusí kontaktom s domácimi či hospodárskymi zvieratami vyhýbať. Azda jediné väčšie riziko predstavujú mačky či iné mačkovité šelmy. Tie totiž môžu (ale nemusia) vo svojej stolici vylučovať nebezpečného parazita spôsobujúceho ochorenie toxoplazmóza. Choroba patrí k zdravotným problémom, ktoré môžu spôsobiť až nechcenú stratu dieťaťa, a to predovšetkým v prvej tretine tehotenstva.

Toxoplazmózu spôsobuje prvok Toxoplasma gondii. Infekcia u zdravých ľudí prebieha bezpríznakovo, avšak v prvom a druhom trimestri gravidity môže spôsobiť zdravotné komplikácie u dieťaťa. Ide napríklad o ťažké poškodenie plodu, ktorému hrozia až slepota, hydrocefalus (vzniká zmnožením mozgovomiechového moku s rozšírením komorového systému mozgu) či iné vývojové chyby.

Účinná prevencia

Dobrou správou je, že iba v polovici prípadov dochádza v prvom a druhom trimestri k prenosu infekcie z matky na dieťa. Štatisticky najväčšia pravdepodobnosť, že sa plod od matky infikuje, je až v treťom trimestri, avšak v tomto období je riziko postihnutia a zdravotných komplikácií najnižšie.

Možnému nakazeniu sa možno účinne preventívne brániť. „Infekcia sa neprenáša kontaktom s mačkou, ale iba kontaktom s jej fekáliami. Preto nie je dôvod pri zistení gravidity zviera odložiť, stačí prenechať starostlivosť o jeho záchod inému členovi rodinu,” uvádzajú vo svojej publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

A čo pes či morča?

Kontakt s najobľúbenejším domácim zvieraťom psom je vcelku bezpečný, rovnako tak žiadne väčšie nebezpečenstvo nepredstavujú ani morčatá či králiky. „Odporúča sa však dodržiavať hygienické opatrenia, pretože existuje hypotetická možnosť prenosu leptospirózy, ktorej účinok u tehotných nie je presne známy, pravdepodobne však môže byť príčinou vážnejšieho ochorenia pečene,” upozorňujú lekári. K hygienickým opatreniam patrí predovšetkým dôkladné umývanie rúk a vyvarovanie sa úzkeho fyzického kontaktu so zvieraťom, napríklad bozkávanie domáceho maznáčika.

„Čo sa týka hospodárskych zvierat, krava aj kôň môžu prenášať brucelózu, ktorá zvyšuje riziko potratu pri dobytku. Ľudská placenta však neobsahuje látku, ktorú tieto baktérie potrebujú na svoje množenie, a tento efekt nebol u ľudí dokázaný,” upokojujú odborníci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >