Koniec nádejí. Nechcený potrat je strašiakom každej tehotnej ženy

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2018 o 09:32

Nechceným potratom končí podľa odhadov asi každé piate zistené tehotenstvo. Veľa ďalších žien ani nevie, že v sebe nosili zárodok nového života, a tak je skutočný počet spontánnych ukončení tehotenstva ešte vyšší.

S nechceným potratom nie je jednoduché sa vyrovnať.

Foto: Shutterstock.com

Ak sa tak stane raz, nemusí sa žena znepokojovať. Varovné sú však opakujúce sa straty dieťaťa.

Spontánny potrat sa vyskytuje predovšetkým v prvom trimestri tehotenstva. V šiestom až ôsmom týždni tehotenstva je jeho riziko asi 15 až 18 percent a postupne klesá len na tri percentá v 17. týždni. Vo viac ako polovici prípadov je príčina na strane dieťaťa. Najčastejšie ide o vznik ťažkej telesnej anomálie alebo genetickej poruchy, keď sa chromozómy z vajíčka a spermie nespárovali tak, ako sa mali. Tieto poruchy potom vyvolajú nechcený potrat.

Približne pätina prípadov vzniká v dôsledku problémov matky, či už sú to zdravotné ťažkosti alebo nevhodný životný štýl. K najčastejším zdravotným komplikáciám, ktoré môžu viesť k strate tehotenstva, patria cukrovka, poruchy činnosti štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, infekčné choroby ako salmonelóza, listerióza, toxoplazmóza či rubeola. Niekedy sa vyskytne aj vzájomná nekompatibilnosť (neznášanlivosť) krvných skupín matky a dieťaťa. Telo matky tiež môže vytvárať protilátky, ktoré pôsobia proti vznikajúcim štruktúram nového organizmu.

Potraty vyvolajú aj lieky užívané matkou, branie drog, pitie alkoholu. Rizikovými faktormi sú tiež úrazy, rentgenové žiarenie, pôsobenie rôznych karcinogénov. Určitý podiel potratov spôsobuje i anatomická odchýlka maternice, ktorá má nevhodný tvar či sklon alebo malú veľkosť. Tieto nepravidelnosti sa v ďalšom tehotenstve už nemusia vyskytnúť. Svoju rolu môže hrať i nedostatočná činnosť takzvaného žltého telieska, čo je dočasná zľaza vo vaječníkoch, ktorá produkuje hormóny nutné k udržaniu tehotenstva. Jeho funkciu preberá asi v 12. týždni tehotenstva placenta.

Niektoré ženy majú tiež problém so slabým či nefunkčným krčkom maternice, ktoré sa môže pod vplyvom rastúcej váhy dieťa predčasne otvárať, a hrozí potrat. Tieto prípady sa stávajú predovšetkým v druhom trimestri. Lekári môžu v prípade hroziaceho potratu podať lieky, takzvané tokolytiká, ktoré majú zabrániť sťahom maternice, a urobiť serkláž, teda krčok maternica chirurgicky zašiť a uzatvoriť.

Alternatívou serkláže je použitie cervikálneho pesaru, ktorý sa zvonku použije na krčok maternice, čo má zabrániť jeho otváraniu sa. Ak u ženy potrat hrozí, odporúča sa pokoj na lôžku, ale nie je dokázané, či to má dostatočný liečebný efekt.

Príznakmi sú krvácanie a bolesť


Príznakom včasného potratu v prvom trimestri je krvácanie, ako sa plodové vajce odlučuje od stien maternice, a bolesti v krížovej oblasti chrbta a podbrušku. Ide vlastne o kontrakcie, ktoré vypudzujú organizmus von. Ak už potrat začal, dieťa sa žiaľ nepodarí zachrániť.

Žena potrat obvykle pozná podľa rôzne veľkého tkaniva, ktoré odchádza von z tela. Ak však nevie, že je tehotná, na potrat nepomyslí a domnieva sa, že ide napríklad len o nepravidelnosti v menštruačnom cykle. Potrat v druhom trimestri sa prejavuje aj odtokom plodovej vody. V tomto štádiu už ide o predčasný porod.

Niekedy však lekári hovoria len o hroziacom potrate, ktorý sa prejavuje špinením, krvácaním a bolesťami, ale dieťa v maternici žije. Ordinuje sa oddych na lôžku doma alebo v nemocnici, lekári podávajú hormóny gestagény, ktoré majú tehotenstvo udržať. Predpokladá sa totiž, že príčinou hroziaceho potratu môže (ale tiež nemusí) byť ich prechodný nedostatok. Žena užíva aj magnézium.

Chirurgické vyčistenie maternice, alebo radšej počkať?


Ak žena o dieťa príde, v slovenských podmienkach následne podstupuje kyretáž, lekársky zákrok, počas ktorého sa maternica vyčistí. V niektorých krajinách sa ale uprednostňuje vyčkávacia taktika. To znamená, že sa čaká, až sa maternica vyčistí sama. Tento prístup je často úspešný, k vyprázdneniu príde do troch týždňov, žena chodí na kontrolu k lekárovi asi raz za týždeň. Približne v desiatich percentách prípadov je však nutné kvôli silnému krvácaniu či príznakom infekcie, ktorá môže byť až život ohrozujúca, aj tak pristúpiť k vykonaniu kyretáže.

Kedy sa po potrate znovu pokúsiť o tehotenstvo? Odporúča sa regeneračná doba aspoň dva mesiace, niektorí odborníci ale hovoria o štyroch až šiestich mesiacov prestávky. Ak už žena v minulosti potrat prekonala, na začiatku ďalšieho tehotenstva sa odporúča užívať kyselinu listovú či hormóny gestagény vo forme tabliet či injekcií, ktoré by mohli pomôcť graviditu udržať.

Ak sa spontánne potraty u ženy opakujú, odporúča sa urobiť genetické, imunologické a krvné vyšetrenie, ktoré niekedy odhalia príčinu. Na vyšetrenia lekári najčastejšie posielajú po treťom spontánnom potrate.

Zamĺknutý a cervikálny potrat

Zvláštnou formou nechceného ukončenia tehotenstva sú zamĺknutý a cervikálny potrat. Pri tom zamĺknutom sa plod žiaľ prestane vyvíjať a odumrie, ale nie je vypudený von, uviazne v maternici. Obvykle sa na to príde pri ultrazvukovom vyšetrení, žena nemá žiadne príznaky. V prípade cervikálneho potratu zostáva plod v hrdle maternice, prejavuje sa krvácaním a bolesťami. Oba tieto druhy sa obvykle riešia kyretážou.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >