Hlavnú rolu tu hrajú centimetre. Keď ich je desať, môže sa rodiť

Gabriela Bachárová, 19. júla 2023 o 06:15

Úplné otvorenie krčka maternice je dôležitým, avšak nie jediným predpokladom zdarného vaginálneho pôrodu.

Na konci je dieťa.

Foto: Shutterstock.com

Krčok maternice hrá pri pôrode veľmi dôležitú rolu. „Počas tehotenstva je tuhý, uzatvorený, asi štyri centimetre dlhý. Predstavuje fyzikálnu bariéru medzi dieťatkom v plodových obaloch a vonkajším svetom,“ vysvetľuje pôrodná asistentka Veronika Godálová, ktorá na sociálnej sieti Instagram prevádzkuje stránku s radami pre nastávajúce mamičky Zázraky z lásky

Ako pôrodná asistentka informuje, s blížiacim sa pôrodom sa krčok maternice najskôr skráti a potom sa postupne otvára, aby vytvoril priestor pre priechod hlavičky: „Úplné otvorenie krčka je dôležitým, ale nie jediným predpokladom úspešného vaginálneho pôrodu.“ O úplnom otvorení sa hovorí, ak je krčok maternice roztiahnutý na desať centimetrov. Vtedy končí prvá doba pôrodná a začína druhá doba, teda vypudzovanie dieťaťa.

Podľa Veroniky Godálovej to však ešte nemusí znamenať, že treba začať okamžite tlačiť. Neznačí to ani, že sa pôrod blíži do finále, teda k samotnému narodeniu dieťatka. „Vždy treba počkať, kým sa hlavička dostane bližšie k východu, čo môže byť síce rýchle, ale pokojne to môže trvať aj ďalšie dve hodiny,“ poskytuje odborníčka mamičkám ďalšiu cennú informáciu.

Centimetre odhadom

Zdravotník, ktorý počas postupujúceho pôrodu kontroluje, nakoľko je už žena otvorená, samozrejme nemeria centimetre metrom, skôr ich len odhaduje. „Centimetre sa neberú až tak vážne. Pre toho, kto pri pôrode asistuje, je dôležité hlavne to, či sa medzi jednotlivými vyšetreniami nález zmenil, to znamená, či sa krčok viac pootvoril,“ hovorí odborníčka.

Otváranie krčka maternice je u každej ženy individuálne, ale štatisticky platí, že u prvorodičky je to desať až dvanásť hodín, u druhorodičky osem až desať hodín a u treťorodičky zvyčajne ešte menej.

Na začiatku sa krčok maternice otvára pomaly, v priemere o tri až štyri centimetre za približne šesť až osem hodín. Potom sa však už celý proces zrýchli a k úplnému otvoreniu na desať centimetrov príde o ďalšie tri až štyri hodiny.

Otváraniu krčka maternice sa odborne hovorí dilatácia, teda rozťahovanie. Nedá sa zistiť inak ako vaginálnym vyšetrením, o ktorom sa v dnešnej dobe vedú debaty: či je naozaj potrebné a nemôže žene skôr uškodiť. Veľa žien vraví, že im bolo veľmi nepríjemné a pociťovali pri ňom bolesť, čo sa môže diať najmä vtedy, ak je krčok veľmi vzadu a hlavička dieťatka vysoko.

Zdravotníci však vravia, že vaginálne vyšetrenie je dôležité, pretože vďaka nemu zisťujú, či pôrod postupuje, ako má a či plod nalieha správne. Ak sa tak nedeje, môžu prijať potrebné medicínske opatrenia. Vďaka vyšetreniu môže lekár určiť dĺžku krčka a jeho postupné skracovanie, aktuálnu mieru jeho otvorenia a aj jeho tvrdosť. Platí pritom, že čím je mäkší, tým je to pre pôrod lepšie. Ďalšou informáciou, ktorú vyšetrenie zdravotníkovi poskytne, je miesto uloženia krčka maternice.

Predčasné otváranie krčka maternice
Krčok maternice sa môže začať otvárať aj predčasne, i dlhšiu dobu pred očakávaným termínom pôrodu. Vtedy sa hovorí o predčasnom pôrode. Ak žena pociťuje bolesti v podbrušku či oblasti chrbta, nemala by váhať s návštevou lekára. Príčinou býva najčastejšie oslabená svalovina krčka maternice, ktorá môže byť geneticky daná, prípadne vznikla po predchádzajúcich pôrodoch či operáciách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >