Hendikepované deti to budú mať v školách jednoduchšie, štát dá na odstránenie bariér 150-tisíc eur

SITA, pt, 17. júla 2019 o 05:48

Sedemnásť základných a stredných škôl, ktoré navštevujú deti zo zdravotným znevýhodnením by malo svojim žiakom zlepšiť podmienky na vyučovanie. Od štátu totiž dostanú peniaze na bezbariérovú úpravu priestorov.

Podmienky pre hendikepované deti by sa mali zlepšiť v sedemnástich školách, dostali príspevok na úpravu priestorov.

Foto: shutterstock.com

Ministerstvu školstva bolo predložených 23 projektov na odstránenie stavebných bariér v školách. Ministerstvo schválilo 17 z nich, v celkovej výške 149 512 eur.

Projekty sú zamerané na odstránenie bariér v základných a stredných školách, v ktorých sa vzdelávajú žiaci so zdravotným znevýhodnením a v špeciálnych školách.

„Jeden projekt bol pri hodnotení vyradený z dôvodu nedodržania podmienok uvedených vo výzve. Ostatné projekty splnili podmienky uvedené vo výzve, neboli však podporené z dôvodu umiestnenia sa pri bodovom hodnotení na nižšom poradí,“ vysvetlilo ministerstvo.

Rezort školstva má na odstránenie stavebných bariér v školách, ktoré navštevujú žiaci so zdravotným postihnutím v tomto roku vyčlenených 150-tisíc eur. Maximálna výška finančného príspevku na jeden projekt, takto uľahčujúci vzdelávanie, je 10-tisíc eur. Žiadateľ musí prispieť aspoň piatimi percentami z pridelenej sumy.

S bezbariérovosťou má problém aj väčšina obyčajných škôl. Piatak Marcel si napríklad v zime zlomil nohu, v dôsledku čoho v škole vymeškal takmer dva mesiace. Niežeby to bola taká ťažká zlomenina, jednoducho sa nemal ako dostať do triedy na druhom poschodí. Triedu kvôli nemu nepresťahovali a nebolo toho, kto by ho do triedy každé ráno vynášal a potom podľa potreby prenášal.

Neprispôsobené priestory komplikujú vyučovanie nielen v prípade úrazov, ale aj bránia začleneniu sa postihnutých detí medzi ich nehendikepovaných rovesníkov. Sú školy, ktoré postihnutých žiakov jednoducho neprijímajú.

Integrácia takýchto žiakov, v zahraničí bežná, je pritom žiadúca aj u nás. Deťom prospieva, o čom svedčí príklad maličkej štvortriednej Základnej školy v Záhradnom, okres Prešov. Tam hendikepované deti prijímali v minulosti a berú aj teraz.

Momentálne majú napríklad dievčatko s Downovým syndrómom, ale aj chlapca s obrnou. Školu navštevujú i ďalšie tri deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktoré sa učia podľa individuálnych vzdelávacích plánov. Aj oni v minulosti získali peniaze z projektu Odstránenie stavebných bariér v školách, ktoré navštevujú žiaci so zdravotným postihnutím. Vytvorili bezbariérový vstup do školy a kúpili základné pomôcky. Pokračujú však v zháňaní peňazí cez charitu na ďalšie špeciálne pomôcky pre hendikepovaných žiakov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >