Ťažký údel Natálie a jej postihnutej dcérky. Na rehabilitáciu nemajú peniaze, vďačné sú aspoň za polohovateľnú posteľ, ktorú vyradila nemocnica

ahojmama, 25. apríla 2024 o 06:31

Bolo to úplne bezproblémové tehotenstvo, kým Natália v 30. týždni nedostala eklamptický záchvat. Šťastie v nešťastí bolo, že sa jej to stalo v nemocnici, v dosahu lekárov, ktorí okamžitým cisárskym rezom ju aj jej dcérku zachránili. Žiaľ, s doživotnou pečaťou na zdraví dievčatka.

Natálka v novej posteli a jej mama.

Foto: Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Malá Natálka sa narodila v 30. týždni tehotenstva, no jej veľkosť zodpovedala 26. týždňu. „Žiaľ, placenta už nejakú dobu nefungovala dobre, k Natálke sa preto nedostávala výživa a kyslík,“ spomína dnes na pôrod svojej prvorodenej dcéry Košičanka Natália. Lekári museli jej predčasne narodenú dcérku oživovať. Následne sa dostavilo krvácanie do mozgu 3. stupňa, čo spôsobilo nenávratné poškodenie mozgu.

Natálka strávila dva mesiace v inkubátore. A hoci boli lekári s vyjadreniami k jej zdravotnému stavu do jedného roka opatrní, matka tušila, že následky budú vážne. Čas jej dal za pravdu. Dnes má Natálka 11 rokov a trpí najťažšou formou detskej mozgovej obrny a epilepsiou. „Našťastie epileptický záchvat mala za celé tie roky iba dvakrát, pri teplote. Antiepileptiká však berie pravidelne,“ hovorí Natália, ktorej dcéru je potrebné nepretržite opatrovať. Ona je sama a okrem nej má ešte jedno dieťa.

Natálka má rada dotyky, vodu, rozprávky a cvičenie, ktoré jej veľmi pomáha. Obľubuje tiež prechádzky a cestovanie v MHD. Najmä cvičenie je pre pacientov s detskou mozgovou obrnou veľmi dôležité, dokážu vďaka nemu robiť veľké fyzické pokroky. Aj Natálka niekoľkokrát absolvovala špeciálny rehabilitačný pobyt, ktorý jej veľmi pomohol. „Dokázala po ňom sedieť bez opory v tureckom sede a udržať predmety v hmate,“ vysvetľuje starostlivá mama. Špecializované cvičenia však nie sú hradené zdravotnou poisťovňou a keďže na nich ona sama nemá financie, Natálkin zdravotný stav sa po čase vrátil späť. Aktuálne navštevuje každý deň stacionár v Slovenskom červenom kríži, kde absolvuje rôzne terapie.

Starostlivosť jej teraz uľahčila aj nová, elektricky polohovateľná posteľ, z Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorú rodina získala prostredníctvom neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život v Bernátovciach. „Našim poslaním je pomáhať, som preto veľmi rád, keď popri starostlivosti o pacientov dokážeme podať pomocnú ruku aj iným spôsobom. Teší ma, že všetky zachovalé lôžka, ktoré sme v našej nemocnici nahradili modernejšími, nachádzajú ďalšie zmysluplné využitie a pomáhajú skvalitňovať životy ľudí, či už v konkrétnych rodinách alebo klientom neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice v Šaci Pavol Rusnák.

Nemocnica darovala zariadeniu v Bernátovciach dohromady päť hydraulických postelí s antidekubitnými matracmi, tri kreslá pre kardiakov a elektricky polohovateľnú posteľ s antidekubitným matracom, určenú práve pre Natálku.

„Posteľ je úžasná, môžem ju polohovať tak, ako potrebujem,“ teší sa pani Natália. Starostlivosť o dcéru na klasickom lôžku v úrovni kolien bola pre ňu fyzicky náročná. Musela sa k nej neustále skláňať a vysoko ju zdvíhať, teraz je to podstatne ľahšie. „Keď ideme von, dokážem ju jednoduchšie preložiť do kočiara. Je super, že na posteli môžeme aj komfortne cvičiť. Predtým som si dávala na zem karimatku, ale cvičenie na tvrdej zemi nebolo ideálne ani pre mňa ani pre Natálku. Tým, že je posteľ na kolieskach, posuniem si ju tam, kde potrebujem a všetko vykonávam v komfortnej výške. Všimla som si, že odkedy ju máme je Natálka spokojnejšia a menej nervózna,“ nešetrí vďačnosťou pani Natália s tým, že vo vyvýšenej polohe má dcérka aj lepší výhľad, čím je viac zapojená do domáceho diania.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >