Dojčené je u nás každé druhé polročné bábätko. Sedem najčastejších dôvodov prečo Slovenky prestávajú s dojčením

Patricia Poprocká, 3. augusta 2022 o 04:49

Ani menej, ani viac. Počet dojčených bábätiek na Slovensku sa u nás po ďalšom roku nezmenil, vo veku šiestich mesiacov dostáva materské mlieko každé druhé bábätko. Je to škoda, vzhľadom na to, že dojčiť môže drvivá väčšina žien, ak sa im dostane správnej pomoci a podpory. A to je práve to, čo dnes často chýba.

Materské mlieko obsahuje množstvo cenných látok prospešných pre zdravie dieťaťa.

Foto: shutterstock.com

Podľa prieskumu spoločnosti NielsenIQ odchádza z našich pôrodníc plne dojčených 81 percent detí a v priebehu šiestich mesiacov ich ostáva pri dojčení už len 53 percent. Ide o čísla podobné vlaňajším – vtedy opúšťalo pôrodnice 80 percent dojčených detí a po pol roku ich bolo rovnako ako dnes – 53 percent.

Najviac polročných bábätiek je dojčených v Banskobystrickom (58 %) a Bratislavskom (64 %) kraji. V porovnaní s Českom zaostávame, tam je pri odchode z pôrodnice je dojčených 90 percent detí a v šiestich mesiacoch 63 percent.

Veľký prepad v počte dojčených bábätiek v priebehu šiestich mesiacov svedčí o tom, že matkám sa nedostáva dostatočnej podpory ohľadom dojčenia a zjavne ani pomoci, keď ju potrebujú. Dojčenie pritom stojí za to – to je aj heslo tohtoročného Svetového týždňa dojčenia, ktorý je práve teraz, prvý augustový týždeň.

„Naozaj som sa snažila, ale malý chcel byť na prsníku stále. Nemala som asi dosť mlieka. Stále plakal, no ja som potrebovala počkať nejaké dve-tri hodiny, kým sa mlieko dotvorí. Nezlepšovalo sa to, tak sme po pár dňoch prešli na umelé mlieko,“ opisuje svoje trápenie s dojčením Silvia, dnes už matka dvojročného syna.

Dôvody, prečo ženy prestávajú s dojčením, sú najčastejšie tieto:

Nesprávne začiatky

Ženy bezprostredne po pôrode nemajú na dojčenie vytvorené podmienky. Chýba kontakt koža na kožu, resp. je umožnený len na veľmi krátky čas. Bábätko matka dostane neraz už umyté, oblečené, v zavinovačke. Niekedy trávi dieťa celé hodiny, dokonca i deň či dva, na novorodeneckom oddelení, nie sú teda s matkou spolu. To sťažuje začiatok dojčenia i jeho následný bezproblémový priebeh. Nie každej žene sa podarí ťažkosti prekonať, a práve pre zlé podmienky na začiatku s dojčením potom rýchlo prestávajú.

Nesprávne rady

Stále ich matky počúvajú, žiaľ, aj od zdravotníkov. Napríklad ako v prípade Silvie, že dojčiť sa má až s odstupom času. (V skutočnosti sa môže bábätko dojčiť opakovane, aj keď len pred chvíľou dopilo, dojčenie neslúži len na zasýtenie, ale aj na upokojenie, uspatie, zahriatie, tlmenie bolesti a podobne.) Nesprávne rady vedú k zníženej tvorbe mlieka, bolestivému dojčeniu, nekomfortu a ukončeniu dojčenia.

Bezdôvodné dokrmovanie umelým mliekom

V pôrodniciach je personál vyťažený, pomáhať s dojčením je náročnejšia práca než dieťa dokŕmiť umelým mliekom, po ktorom na niekoľko hodín rýchlo zaspí. Na nedostatočnú podporu dojčenia poukázala aj monitorovacia správa občianskych združení MAMILA a Ženské kruhy o podmienkach v slovenských nemocniciach za posledné dva roky. Tá ukázala, že dvom tretinám žien nebol umožnený kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení dieťaťa, dostalo sa im menej účinnej pomoci s dojčením a viac dokrmovania umelým mliekom.

Umelé mlieko ako východisko pri problémoch s dojčením

Niekedy stačí len drobnosť – upraviť prisatie, niekedy len uistenie, že je to takto normálne. Niekedy treba odbornú pomoc laktačnej poradkyne, no väčšina problémov s dojčením má riešenie. Namiesto jeho hľadania sa však ponúkne ako prvé východisko umelé mlieko a ženy po ňom aj siahnu.

Nedostatočná podpora okolia

„Stále ho máš na prsníku, bude rozmaznané. Kto to kedy videl, toľko cucať...“ Nie každá žena zvládne počúvať takéto poznámky, ani ich púšťať druhým uchom von. Psychická pohoda a akceptácia zo strany najbližších sú pre ženy veľmi dôležité a ak sa im podpory nedostáva, s dojčením rýchlejšie končia, ukázali aj zahraničné prieskumy.

Bezdôvodné obmedzenia pre matky

Veľa žien dnes stále nevie, že dojčenie neznamená obmedzovanie sa v strave či v obľúbených aktivitách. Dojčiaca žena môže dnes napríklad jesť naozaj všetko, piť kávu, športovať, plávať, farbiť si vlasy, a áno, normálne je i dojčiť mimo domu Práve nezmyselné zákazy, čo všetko by dojčiaca žena nemala, robia z dojčenia príťaž, obetu, dočasnú nepríjemnosť, ktorú treba vydržať a čo najskôr skončiť.

Označenie dojčenia ako dôvodu problémov

Ak má bábätko problémy, môže za to dojčenie? Žiaľ, tak, ako je umelé mlieko ponúkané ako prvá možnosť pri riešení problémov s dojčením, tak je dojčenie ponúkané ako prvý možný vinník pri ťažkostiach. Je dieťa plačlivé, málo spí, má vyrážky? Nebude to z mlieka? Nuž, nebude. Ale ak to matke niekto neustále opakuje, je to cesta na rýchle ukončenie dojčenia.


ANKETA:

Dojčíte, dojčili ste dieťa dlhšie ako pol roka?

90,7%



9,3%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >