Bozkávať bábätko alebo radšej nie?

Patricia Poprocká, 22. novembra 2023 o 06:23

„Pozor, nepribližuj sa k nemu príliš, nemá ešte imunitu, nech ho niečím nenakazíš.“ Veľa žien sa drží tejto rady a svoje čerstvo narodené bábätko radšej drží ďalej od dotykov, o bozkávaní nehovoriac. Opodstatnene?

S bozkami nešetrite, pomáhajú dieťaťu aj vám.

Foto: shutterstock.com

V zásade nie, skôr naopak: Bozkávanie bábätka má veľký význam – pre bábätko i pre matku. Z hľadiska zdravotného i psychologického. „Bozkávaním matka pomáha budovať dieťaťu imunitu, zároveň ním vdychuje vôňu bábätka, ktorá jej následne pomáha s produkciou hormónov,“ opisuje dula a laktačná poradkyňa Gabiela Janovičová. Vylučovanie oxytocínu a ďalších hormónov priaznivo ovplyvňuje celkovú pohodu ženy, čerstvej matky – jej náladu, tvorbu mlieka, nastavenie sa na bábätko, ľahšie rozpoznávanie jeho signálov a podobne.

„Bábätko prichádza zo sterilného prostredia do bakteriálneho sveta a je preňho potrebné, aby sa osídlilo baktériami, ideálne baktériami svojej matky,“ dodáva Gabriela Janovičová. Ako vysvetľuje, dieťa (ak sa nerodí cisárskym rezom, ale prirodzene) už pri pôrode prechádza cez vagínu, kde je množstvo baktérií, po narodení by malo ísť okamžite k matke do kontaktu koža na kožu, kde sa osídli ďalšími baktériami. Tie sa nachádzajú aj v materskom mlieku a spoločne s následným blízkym kontaktom ako sú dotyky a bozkávanie pribúdajú ďalšie, čím sa imunita dieťaťa prirodzene posilňuje. „Pre dieťa sú baktérie matky, otca, súrodencov veľmi prospešné,“ dodáva dula.

Samozrejme, s bozkávaním novorodenca môže byť problém, a to v prípade choroby alebo infekcie. „Bála by som sa bozkávať, keby som bola chorá, mala nejakú virózu, no a určite by som neodporúčala bozkávať dieťa, ak má žena herpes. Inak si myslím si, že bozkávanie je to najlepšie, čo môže žena robiť. Bozkávajte svoje bábätko, veľa a často,“ odkazuje Gabriela Janovičová. Sme totiž spoločenské bytosti, dieťa prostredníctvom dotyku spoznáva svoju matku, dotykom sa medzi nimi vytvára väzba, dotyk má liečivý účinok, objímanie a bozkávanie vyjadruje lásku, blízkosť, radosť.

Čo sa týka širšieho príbuzenstva a ďalších priateľských návštev krátko po narodení, tam už to také jednoznačné nie je. Nie nadarmo je obdobie šestonedelia obdobím, kedy by mali mať žena a jej dieťa predovšetkým pokoj a súkromie. Ideálne, aby v tom šestonedelí to boli rodičia a súrodenci, s kým bábätko prichádza do najužšieho kontaktu.


ANKETA:

Čo si myslíte o bozkávaní bäbätka?

93,6%



6,4%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >