Všetky články

  • Obrázok Pediatri môžu i bez súhlasu rodičov hlásiť úradom, či dieťa bolo očkované. Protiprávne, hovorí právnička

    Pediatri môžu i bez súhlasu rodičov hlásiť úradom, či dieťa bolo očkované. Protiprávne, hovorí právnička

    Ak chce pediater oznámiť štátnym úradom, či dieťa prešlo povinným očkovaním, musí požiadať rodičov o súhlas so spracovaním osobných údajov, inak je to porušenie ochrany súkromia. Tvrdí to právnička Katarína Tomková. Ministerstvo zdravotníctva SR odpovedá, že lekári môžu hlásiť údaje bez ohľadu na postoj rodičov.

  • Obrázok Jeseň patrí deťom. 4 tipy, ako si ju poriadne užiť

    Jeseň patrí deťom. 4 tipy, ako si ju poriadne užiť

    V lete sa decká bláznili na kúpalisku či pri mori, na jeseň im nemusí byť vôbec ľúto, že to skončilo. Aj táto časť roku ponúka jedinečné radovánky. Siahnite po tých tradičných.

  • Obrázok Pes nemôže slúžiť deťom ako hračka

    Pes nemôže slúžiť deťom ako hračka

    Na pohľad dokonalá rodinka – mama, otec, deti a pes. Áno, zvieratko do domácnosti určite patrí, kto sa však preňho rozhodne, musí ho brať ako člena rodiny, nie ako doplnok k správnemu imidžu či predmet, s ktorým sa deti zahrajú, keď rodičia nemajú čas. Nechávať dieťa samé so psom je podľa odborníkov nebezpečné. Pri správnom prístupe je však život so psíkom veľkým prínosom – pre deti aj ich rodičov.

  • Obrázok Žeravá jesenná zábava: upečte si v pahrebe zemiaky

    Žeravá jesenná zábava: upečte si v pahrebe zemiaky

    Vonku je ešte stále celkom pekne, drakov ste si už s deťmi pustili, aj pochodili celé široké okolie, tak čo ešte v prírode zaujímavého podniknúť? Opečte si v pahrebe zemiaky.

  • Obrázok Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Deti v materskej škôlke v čínskom Pekingu prepukajú v smiech, keď sa snažia vylúštiť hádanku, ktorú dostali od svojho nového učiteľa, malého roztomilého robota s okrúhlou hlavičkou a tvárou v podobe dotykovej obrazovky. Vzdelávací asistent Keeko, ktorý meria 60 centimetrov, sa používa už v 600 materských škôlkach v krajine. Rozpráva deťom príbehy a dáva im rozličné úlohy a hádanky.

  • Obrázok Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deťom v predškolských zariadeniach podávajú priveľa sladených nápojov. Tie majú v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou za následok vysoký výskyt pokazených a plombovaných zubov. Slovenskí zubári bijú na poplach.

  • Obrázok Očkovanie proti chrípke je zadarmo, na Slovensku ale populárne nie je

    Očkovanie proti chrípke je zadarmo, na Slovensku ale populárne nie je

    Očkovanie proti chrípke bude aj tento rok bezplatné. Najvhodnejším obdobím sú mesiace október a november.

  • Obrázok Liečba chlapca s mukopolysacharidózou stojí ročne skoro 800-tisíc eur

    Liečba chlapca s mukopolysacharidózou stojí ročne skoro 800-tisíc eur

    Trinásťročný chlapec z Trnavského kraja od malička bojuje s geneticky podmieneným ochorením mukopolysacharidózou, ktoré vinou chýbajúceho enzýmu poškodzuje srdce, mozog, pečeň či slezinu. Za desať rokov sa na jeho liečbu vynaložilo takmer šesť miliónov eur, len minulý rok to bolo 789-tisíc eur.

  • Obrázok Projekt „Záložka do knihy spája školy“ vedie deti k čítaniu

    Projekt „Záložka do knihy spája školy“ vedie deti k čítaniu

    Žiaci, ktorí sa zapoja do projektu nazvaného Záložka do knihy spája školy, si vyrobia záložky a vymenia si ich so školákmi z pridelenej partnerskej školy. Cieľom je priviesť deti k čítaniu a rozvinúť spoluprácu medzi školskými zariadeniami.

  • Obrázok Viac ako piatim miliónom detí v Jemene hrozí vyhladovanie

    Viac ako piatim miliónom detí v Jemene hrozí vyhladovanie

    Medzinárodná organizácia Save the Children varovala, že do konca tohto roka môže v Jemene, kde prebieha vojnový konflikt, zomrieť vyše 36-tisíc detí. Vyhladovanie hrozí 5,2 miliónu detí.

  • Obrázok Školy v Liptovskom Mikuláši usilujú o vznik dažďových záhrad

    Školy v Liptovskom Mikuláši usilujú o vznik dažďových záhrad

    Vo viacerých školách v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Mesto sa rozhodlo zapojiť do projektu na vytváranie takzvaných dažďových záhrad.

  • Obrázok Vo Zvolene majú detské ihrisko pre deti na vozíčku

    Vo Zvolene majú detské ihrisko pre deti na vozíčku

    Pieskovisko či prevažovacia hojdačka upravené špeciálne pre deti na vozíčku sú súčasťou nového bezbariérového ihriska vo Zvolene. Navštevovať ho samozrejme môžu aj zdravé deti, ktoré tak dostanú jedinečnú možnosť poznať, že ich vrstovníci s hendikepom sú rovnako veselí a hraví.

  • Obrázok Tie deti len tak nenechám! Riaditeľ školy chce dať šancu hendikepovaným

    Tie deti len tak nenechám! Riaditeľ školy chce dať šancu hendikepovaným

    Jeho škola začala v tomto školskom roku ako prvá zo stredných škôl na Slovensku prijímať aj žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím.

  • Obrázok Dojčite tak, ako vám to vyhovuje

    Dojčite tak, ako vám to vyhovuje

    Konečne ste sa dočkali, po deviatich mesiacoch držíte bábätko v náručí a z každej strany sa hrnú dobre mienené rady... Čo s nimi? Verte hlavne svojim inštinktom a robte tak, aby ste sa cítili komfortne.

  • Obrázok Potratov na Slovensku pribudlo, chodia k nám Poľky

    Potratov na Slovensku pribudlo, chodia k nám Poľky

    Stáva sa Slovensko cieľom potratových turistiek? Čísla to naznačujú. Kým predvlani u nás lekári umelo prerušili tehotenstvo len trom ženám, ktoré tu nemajú trvalý pobyt, vlani ich bolo 1394.

  • Obrázok Detí, ktoré riešia problémy samovraždou, je čoraz viac

    Detí, ktoré riešia problémy samovraždou, je čoraz viac

    Trápenie v škole a rodinné problémy sa pre deti a teenagerov stávajú viac a viac neriešiteľné. Až do takej miery, že čoraz častejšie siahajú po najkrajnejšom riešení. Odborníci vidia pomoc v linkách dôvery, ktoré však u nás nefungujú, a v liečbe. Na tú zas chýbajú lekári aj lôžka v nemocniciach.

  • Obrázok Čo všetko si musíte vybojovať v pôrodnici

    Čo všetko si musíte vybojovať v pôrodnici

    Každá budúca matka si to predstavuje tisíckrát – aké to bude, keď sa dieťatko konečne vypýta na svet, keď ho konečne zovrie v náručí... A u takmer každej je realita zväčša úplne iná.

  • Obrázok Rodiť za hranice chodí stále viac žien

    Rodiť za hranice chodí stále viac žien

    Priviesť dieťa na svet v zahraničí sa rozhodne každoročne viac a viac žien. Potvrdzujú to štatistiky zdravotných poisťovní.

  • Obrázok Prečo ženy neľutujú peniaze za pôrod v zahraničí

    Prečo ženy neľutujú peniaze za pôrod v zahraničí

    Máte krátko pred pôrodom a zvažujete, kde priviesť dieťa na svet? Ak máte predstavu, ako by ste chceli rodiť, väčšiu šancu, že vám to umožnia, máte v pôrodniciach za hranicami – v Rakúsku alebo aj vo vybraných zariadeniach v Česku. Ak sa zasa chcete vyhnúť papierovačkám a ušetriť na poplatkoch, zostaňte doma.

  • Obrázok Materské je čoraz vyššie, prekročilo 630 eur

    Materské je čoraz vyššie, prekročilo 630 eur

    Ženy na materskej dovolenke dostávajú od štátu čoraz viac peňazí. Výrazne vzrástlo najmä materské, ktoré dostávajú matky zo Sociálnej poisťovne počas prvých 34 týždňov. Hore šiel aj rodičovský príspevok, ten však v tomto roku viac menej symbolicky.

Ďalšie naše weby