Pediatri môžu i bez súhlasu rodičov hlásiť úradom, či dieťa bolo očkované. Protiprávne, hovorí právnička

gb, TASR, 10. októbra 2018 o 13:25

Ak chce pediater oznámiť štátnym úradom, či dieťa prešlo povinným očkovaním, musí požiadať rodičov o súhlas so spracovaním osobných údajov, inak je to porušenie ochrany súkromia. Tvrdí to právnička Katarína Tomková. Ministerstvo zdravotníctva SR odpovedá, že lekári môžu hlásiť údaje bez ohľadu na postoj rodičov.

Pediatri presne nevedia, či majú právo hlásiť údaje o očkovaní dieťaťa aj bez súhlasu jeho rodičov.

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že v tomto prípade ide o oprávnený záujem ochrany verejného zdravia. „Očkovanie je ťažiskový a základný predpoklad ochrany pred epidémiami a prenosnými chorobami. V zmysle tejto povinnosti nie je potrebný súhlas rodičov,“ uviedla hovorkyňa úradu Zuzana Eliášová.

Právnička Katarína Tomková však tvrdí, že túto problematiku by mal jednoznačne upravovať zákon a nie len vyhláška, ako je tomu teraz. Detskí lekári podľa nej v súčasných právnych podmienkach nemôžu regionálnym úradom verejného zdravotníctva posielať údaje o deťoch bez súhlasu ich rodičov so spracovaním osobných údajov. Ministerstvo zdravotníctva slovami svojej hovorkyne oznámilo, že zmeny v zákone o verejnom zdravotníctve pripraví.

Pediatrom v tejto chvíli právnička odporúča, aby si vybavili súhlas rodičov, ktorý použijú, keď budú úradom hlásiť informácie o uskutočnenom očkovaní, nedostavení sa na náhradný termín povinného očkovania alebo jeho odmietnutí.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >