Jeseň patrí deťom. 4 tipy, ako si ju poriadne užiť

Gabriela Bachárová, 10. októbra 2018 o 12:32

V lete sa decká bláznili na kúpalisku či pri mori, na jeseň im nemusí byť vôbec ľúto, že to skončilo. Aj táto časť roku ponúka jedinečné radovánky. Siahnite po tých tradičných.

Jeseň ponúka deťom mnoho radovánok.

Foto: Shutterstock.com

1. Púšťajte si drakov


Drakov, ktorí sa preháňajú nad poľami a lúkami, v posledných rokoch ubudlo. Najvyšší čas obnoviť starú tradíciu. Draka si samozrejme môžete kúpiť papierového či plastového, ale tú správnu atmosféru má pustenie vlastnoručne vyrobeného. Dieťa vám bude pri výrobe rado asistovať, nakreslí mu tvár či vyzdobí chvost. Lietajúcu radosť si najlepšie vychutnáte za poloveterného počasia.

2. Tvorte z jesenných prírodnín


Príchod jesene neznamená, že prestanete chodiť do prírody. Nalákajte deti na zbieranie lesných plodov. Doma si zo šípok či jarabín vyrobia náhrdelník. Z gaštanov a žaluďov zasa zvieratká a postavičky. Keď k nim vtipne naaranžujú šišky, mach, smrekové vetvičky či kôru stromov, potešia sa z hotového umeleckého diela. Nazbierané pestrofarebné listy si zasa vysušia a potom z nich na papieri vyrobia koláž, ktorú si zarámujú a zavesia nad posteľ. Listy si tiež môžu rôzne dokresľovať. Taký listový motýľ má niečo do seba.

2. Pozorujte s deťmi prírodu


Vyzvite deti, nech si poriadne všímajú, čo v jesennej prírode vidia. Trblietajúce sa pavučinky, hromady červeného, hnedého a oranžového lístia, jemnú večernú rosu či opadávajúce stromy. Ak ich na pozorovanie vybavíte aj ďalekohľadom, jesennú krásu budú vnímať ešte intenzívnejšie. Po návrate domov si môžu svoje dojmy nakresliť. Dvojnásobný zážitok.

3. Aspoň na chvíľu sa staňte starodávnymi zberačmi


Väčšinu potravín dnes ľudia kupujú v obchodoch, mnoho detí si tak celom vážne myslí, že jablká rastú v supermarkete. Vydajte sa s potomkami na výpravu späť v čase a predstavte im dávnu dobu zberačov. Z natrhaných šípok si uvarte posilňujúci čaj. Orechy nameľte do koláča. Z jabĺk si pripravte ovocnú tortu so smotanou a džemom. Deti pochopia, odkiaľ sa potraviny berú a že je treba vážiť si ich.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >