Tehotenstvo po štyridsiatke? Nedajte sa odradiť, šanca na dieťa je stále veľká

Gabriela Bachárová, 6. februára 2020 o 04:37

U tehotných žien, ktoré už oslávili štyridsiatku, skončí potratom jedna z piatich gravidít. Napriek tomu sa od otehotnenia – ak nad ním uvažujete – nedajte odradiť. Štatistiky hovoria, že najmenej 80 percent všetkých tehotenstiev má úspešný koniec, a týka sa to aj žien v neskoršom reprodukčnom veku.

Tehotenstvo vo vyššom veku? Rok narodenia nemusí byť prekážkou.

Foto: Shutterstock.com

Osem až deväť párov z desiatich vo veku okolo dvadsať rokov môže očakávať, že počne dieťa do jedného roka. U žien nad štyridsať rokov sa to však do roka podarí len štyrom až piatim z desiatich. A len jedna z desiatich žien vo veku nad 45 rokov otehotnie do dvanástich mesiacov.

„Dôvodom je predovšetkým fakt, že desať rokov pred menopauzou majú ženu ovuláciu v priemere len osem cyklov v roku,“ uvádza vo svojej knihe Ako prirodzene otehotnieť (Možnosti, ako zvýšiť šance na prirodzené počatie) jej autorka, britská lekárka Karen Trenwinnard.

A hoci aj žena ovuláciu má, nemusí byť jej aktuálny menštruačný cyklus plodný. Prečo je to tak, o tom lekári zatiaľ len špekulujú. Jednou z možných príčin je nižšia hladina ženských hormónov estrogénu a progesterónu vo vyššom veku. „Najjednoduchšie otehotniete medzi 26. až 40. rokom, kedy približne 80 percent vašich menštruačných cyklov je ovulačných a väčšina z nich plodných,“ píše lekárka.

Vyšší vek zvyšuje riziko potratu

A hoci aj otehotniete vo vyššom veku, nemáte ešte stále vyhraté. S vekom sa zvyšuje riziko potratu, ten je však veľmi častý aj bez ohľadu na vek ženy. Až okolo 50 percent všetkých oplodnených vajíčok neskončí úspešným tehotenstvom, veľa je ich vypudených z maternice spolu s ďalšou menštruáciou bez toho, aby sa uhniezdili. U žien mladších ako 35 rokov jedno tehotenstvo z desiatich skončí potratom, u žien nad 40 rokov je to jedna gravidita z piatich.

„Nenechajte sa však od počatia odradiť. Ak je váš zdravotný stav dobrý a máte dobrú prenatálnu starostlivosť, potrat alebo narodenie mŕtveho dieťaťa pravdepodobne nehrozia,“ konštatuje lekárka a pridáva zaujímavý fakt: „Riziko potratu u staršej zdravej ženy, ak už mala zdravé dieťa, je nižšie ako priemerných jeden na päť, aj keď sa pre druhé či tretie tehotenstvo rozhodne oveľa neskôr.“

Šance otehotnieť a bez problémov vynosiť a porodiť zdravé dieťa sa samozrejme znižuje, ak žena trpí nejakým chronickým ochorením, napríklad cukrovkou či vysokým krvným tlakom.

A čo vrodené poruchy?

Asi jedno z 50 detí sa narodí s nejakou vrodenou poruchou. Väčšina z nich nesúvisí s genetikou ani vekom rodičov. „Staršie ženy však majú častejšie tehotenstvo spojené s chromozomálnymi problémami, ktoré môžu vyústiť v potrat alebo narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom,“ popisuje lekárka.

Je pravdou, že u žien nad 45 rokov veku je dvojnásobné riziko, že ich dieťa vrodenú poruchu bude mať. „Vek však nemá zásadný vplyv u žien medzi 20 až 40 rokmi,“ uvádza Karen Trewinnard.

Aj u mužov je vek istou prekážkou

Aj u mužov platí, že vek trochu obmedzuje plodnosť, na rozdiel od žien však môžu počať dieťa po celý život. Vyšší vek otca má za následok zhoršenie kvality spermií: je ich menej, dochádza aj k poklesu ich pohyblivosti. „Tieto zmeny sa však zaznamenávajú až vo veku nad 50 rokov a ani potom nie sú zreteľné až do veku okolo 65 rokov,“ uvádza doktorka Karen Trewinnard.

Je tiež len malá súvislosť medzi vekom otca a výskytom vrodených porúch. Výskumy však ukázali, že určite riziko predsa len existuje. V Britskej Kolumbii prebiehal veľký výskum zameraný na deti, ktoré sa narodili v rokoch 1952 až 1973.

„Ukázalo sa, že starší muži majú tendenciu mať deti s rázštepom chrbtice, vrodenou kataraktou (sivým zákalom), niektorými vzácnymi poruchami končatín a Downovým syndrómom,“ píše autorka knihy s tým, že muži starší 50 rokov majú dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že počnú dieťa s rázštepom chrbtice. V prepočte je to však len jeden muž z 300 vo veku nad 50 rokov – teda stále pomerne malé riziko.

Zhrnuté a podčiarknuté, po štyridsiatke skutočne neotehotniete tak ľahko a určite je vyššie riziko potratu či vrodených porúch, ale šanca na zdravé tehotenstvo a zdravé dieťa je stále pomerne vysoká. Ak práve uvažujete, či do toho ísť, neváhajte. Aby ste neskôr neľutovali.


ANKETA:

Čo si myslíte o tehotenstve po štyridsiatke?

86,2%



2,5%



11,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >