Silný argument, prečo dojčiť. V materskom mlieku objavili priam zázračnú molekulu, ktorá rozvíja mozog bábätka

Gabriela Bachárová, 26. júla 2023 o 06:37

Maličkú molekulu, ktorá má schopnosť výrazne rozvíjať mozog bábätka, objavili vedci v materskom mlieku. Je to ďalší dôvod, prečo dojčiť svoje dieťa.

Dojčenie rozvíja mozog dieťaťa.

Foto: shutterstock.com

Veda až doteraz príliš netušila, ktoré látky v materskom mlieku majú schopnosť podporovať vývoj mozgu, hoci viaceré výskumy už v minulosti potvrdili, že dojčenie má na túto oblasť blahodarný vplyv. Posledná rozsiahla a dlhotrvajúca štúdia vniesla do problematiky viac svetla.

Materské mlieko dieťa nielen živí, kým nedokáže jesť aj niečo iného, avšak vedecké štúdie jasne dokazujú, že dôležité je aj pre jeho celý vývoj, mozgové funkcie nevynímajúc. Novoobjavená molekula výrazným spôsobom podporuje tvorbu neurónov, teda nervových buniek, a spojov medzi nimi.

Neuróny sa vzájomne prepájajú a práve vďaka tomu môže ľudský mozog pracovať. Vďaka hustým sieťam neurónov človek disponuje inteligenciou a rozličnými schopnosti, má osobnosť, city, pociťuje empatiu a podobne. Neuróny okrem toho prijímajú a spracovávajú informácie z nášho vnútorného i vonkajšieho sveta a umožňujú nám na ne reagovať. Vyvíjajú sa už dlhých tri sto miliónov rokov.

Mikroživiny na vzostupe

Novú molekulu objavili vedci v rámci štúdie Globálny výskumu materského mlieka vďaka najmodernejším biomedicínskym technológiám. Ide o molekulu cukru s názvom myo-inozitol. Nie je to vôbec neznáma látka. Podobá sa vitamínom a často sa označuje aj ako vitamín B8. Bežne ju nájdeme v obilninách, semienkach, orechoch či ovocí. O to viac výsledky výskumu vedcov prekvapili. Ako tvrdia, vplyv mikroživín na mozog nie je ešte dostatočne preskúmaný a docenený a bude sa treba na túto oblasť viac zamerať.

„Myo-inozitol je dynamická zložka ľudského mlieka, ktorá má najvyššiu koncentráciu na začiatku laktácie (dojčenia),“ zistili vedci. Postupom času sa koncentrácia znižovala podľa potrieb dieťaťa v konkrétnej fáze jeho života. Materské mlieko výskumníci získavali počas jedného roka od matiek v mestách Mexico City, Šanghaj a Cincinnati.

„Naše zistenia ukazujú, že myo-inozitol podporuje neurónovú konektivitu (schopnosť spojenia) a môže usmerňovať stravovacie odporúčania v rôznych životných štádiách,“ konštatujú vedci. Okrem toho tento sacharidový cukor môže podporovať hustotu synapsií (pomenovanie pre spojenia neurónov) aj v zrelom mozgovom tkanive, čo je dobrá správa aj pre dospelých ľudí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >