Predčasniatkam pomáha dýchať revolučná technológia

gb, 20. júna 2023 o 05:24

Neonatologická klinika využíva v starostlivosti o chorých novorodencov špičkovú ventiláciu ako jediné pracovisko na Slovensku. Disponuje hneď dvoma prístrojmi.

Nová unikátna metóda zachraňuje životy.

Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Podstatou takzvanej NAVA ventilácie je snímanie elektrického signálu z bránice predčasne narodeného dieťatka pomocou špeciálne zavedenej sondy. Bránica je hlavný dychový sval organizmu.

Ventilátor využíva informácie o elektrickej aktivite bránice na to, aby vhodne podporoval vlastné dychové úsilie novorodenca. Na základe signálu poskytuje presne takú podporu, ktorá zodpovedá konkrétnym požiadavkám a potrebám dieťatka. A tie môžu byť u každého bábätka iné.

Revolučná medicínska technológia sa používa nielen u predčasne narodených detí, ktoré ešte nemajú dostatok síl, aby dýchali samostatne. Svoje využitie má aj u donosených a predčasne narodených novorodencov, ktorí z dôvodu poškodenia pľúc v dôsledku ochorenia potrebujú pomoc s dýchaním.

NAVA ventiláciu využívajú vo svete hlavne škandinávske krajiny, ktoré patria k špičke vo ventilačných stratégiách. Na Slovensku ju zatiaľ má k dispozícii len Neonatologická klinika Slovenskej zdravotníckej univerzity vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

„Je to druh podpory dýchania, ktorú využívame v prípade, že novorodenec nie je schopný samostatného dýchania,“ vysvetľuje lekárka Jana Nikolinyová, prednostka Neonatologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity. NAVA ventilácia sa v súčasnosti celosvetovo považuje za najšetrnejšiu ventilačnú podporu u novorodencov.

Kliknutím na slová Zobraziť viac vo facebookovom odkaze sa môžete pozrieť na fotografie, ako NAVA technológia vyzerá.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >