Prečo mi (nielen) v pôrodnici zavedú kanylu a budem môcť potom hýbať rukou?

Gabriela Bachárová, 15. augusta 2023 o 06:20

Zavedenie kanyly do ruky nie je pre väčšinu ľudí asi nič príjemného, najmä ak ju treba mať aj viac dní. Často sa uplatňuje v pôrodníctve, viete, na čo slúži?

Zavedenie kanyly sa robí rutinne, lekár by však mal informovať o tom, čo a prečo sa chystá urobiť.

Foto: Shutterstock.com

Kanyla je menšia či väčšia trubička, ktorá sa s pomocou ihly vsúva do žily. Nemusí to byť len do ruky, ako to poznáme pri odbere krvi, ale zavádzať sa môže aj do krku či na zápästie. Zvyčajne slúži na prísun tekutín ako napríklad infúzií s liečivými roztokmi alebo kontrastných látok pri CT vyšetrení a podobne. Svoje miesto má aj v pôrodníctve, kde sa používa viac-menej rutinne. Aj napriek tomu by však zdravotnícky personál mal ženu, tak ako v prípade všetkých ostatných lekárskych úkonov, požiadať o informovaný súhlas.

Pôrodná asistentka Veronika Godálová, ktorá pôsobí v nemocnici v rakúskom Hainburgu a vedie instagramovú stránku Zázraky z lásky, vraví, že tehotné ženy sa jej na okolnosti spojené s kanylou často pýtajú. „Často sa pri pôrode stretávam s vašou otázkou, či môžete hýbať rukou, keď v nej máte tú ihlu. Než som sa stala pôrodnou asistentkou, tiež som vlastne nevedela, ako presne taká kanyla funguje,” priznáva pôrodná asistentka. Ako však upokojuje, netreba mať strach: „S kanylou v ruke môžete robiť akékoľvek pohyby, pretože v nej žiadna ihla nie je.”

Ako to? Ihla sa používa iba na zavedenie kanyly, prepichne sa ňou koža a cieva. Keď už kanyla v žile je, ihla sa z nej vytiahne, zostane teda len hadička. Názorne to môžete vidieť na videu, ktoré Veronika Godálová pripravila. Ihla znovu príde na rad, až keď bude treba do žily pichnúť liečivú či inú látku.



Kanyla na vypudenie placenty či podanie antibiotík

„Prečo kanylu zavádzame rutinne každému? Pre aktívne vedenie tretej doby pôrodnej (vypudenie placenty) a ešte aj preto, že prípady, kedy urgentne potrebujeme intravenózny (vnútrožilný) prístup, môžu vzniknúť akútne a nepredvídateľne. V týchto situáciách nám ide o sekundy a zaistený prístup nám prácu výrazne urýchli,” vysvetľuje pôrodná asistentka, prečo sa kanyla používa tak často.

Načo vlastne v pôrodníctve slúži? „Podávame cez ňu oxytocín pre aktívne vedenie tretej doby pôrodnej, antibiotiká, analgetiká (lieky tlmiace bolesti), roztoky a iné liečivá v prípadoch ako nadmerné krvácanie, pokles tlaku, zvracanie, liečivá na utlmenie príliš častých alebo silných kontrakcií alebo naopak liečivá pre zosilnenie príliš slabých a neefektívnych kontrakcií. Podľa zvyklostí pracoviska aj ďalšie iné liečivá,” objasňuje pôrodná asistentka. Vo všetkých týchto prípadoch platí, že žena by mala vedieť, čo sa jej personál chystá pichnúť a mala by si s tým vysloviť súhlas, pričom môže aj odmietnuť. Lekár by jej mal zrozumiteľne vysvetliť všetky prínosy aj možné riziká, ak sa to len trochu dá.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >