Prečo je nutné podať deťom po pôrode vitamín K?

Gabriela Bachárová, 20. novembra 2020 o 04:20

Hneď po narodení dostáva dieťatko vitamín K, prípadne ho berie ešte i prvých pár týždňov svojho života. Viete ale prečo?

Novorodenci dostávajú hneď po pôrode vitamín K.

Foto: Shutterstock.com

Vitamín K potrebujeme na dostatočné zrážanie krvi. Ak napríklad trpíte častým krvácaním z nosa, možnou príčinou môže byť práve nedostatok tejto látky. Novorodenci majú vitamínu K málo, neprechádza totiž v dostatočnom množstve placentou, ktorá dieťatku dopravuje všetky živiny od matky. Vitamínu K má bohužiaľ málo aj materské mlieko a u novorodencov chýba vytváranie „káčka" črevnými baktériami.

Vitamín K je skrátka dôležitý, aby v tele správne fungovali procesy zodpovedné za dostatočné zrážanie krvi, a nedochádzalo tak k spontánnemu krvácaniu. Hladina týchto takzvaných koagulačných faktorov (zodpovedajú za zrážanie) je však u novorodencov na úrovni len 30 percent hladiny u dospelých.

Podávanie vitamínu K po pôrode slúži ako prevencia síce zriedkavej, ale zato veľmi vážnej krvácavej (hemoragickej) choroby novorodencov.

Nedostatkom vitamínu K môžu trpieť i donosení novorodenci, ale väčšie riziko majú predsa len deti narodené predčasne, s poruchou vstrebávania živín (napríklad celiakia), s poškodenou črevnou mikroflórou po liečbe antibiotikami alebo tie, ktoré trpia chorobami pečene.

Najčastejšie v prvom týždni života

Veľmi zriedkavá je skorá forma krvácavej choroby prejavujúca sa už do 24 hodín po narodení. Má dramatické prejavy, objavuje sa krvácanie do mozgu či do tráviaceho traktu. Príčinou vzniku sú najčastejšie niektoré lieky, ktoré matka brala pred pôrodom, napríklad lieky na epilepsiu. V prípade rizika sa matke podáva vitamín K preventívne v závere tehotenstva.

Ku krvácaniu u detí dochádza najčastejšie od druhého do siedmeho dňa života, niektoré zdroje uvádzajú do štrnásteho. Dieťatko môže krvácať do tráviaceho traktu, čo sa prejaví stolicou zafarbenou do čierna, ale objavuje sa aj krvácanie z nosu, z pupočného pahýľa či z kože. U detí, ktorým nebol po narodení podaný vitamín K, sa táto forma choroby prejaví v piatich až šiestich prípadoch na sto tisíc novorodencov.

Podobne zriedkavá ako raná forma choroby je aj tá neskorá, s výskytom najčastejšie od druhého do ôsmeho týždňa života. Ohrozuje najmä vnútrolebečným krvácaním, ale vyskytuje sa aj krvácanie do tráviaceho traktu.

Prevencia vzniku choroby prebieha hneď v pôrodnici. Deťom sa v druhej až šiestej hodine po narodení pichá do svalu či žily injekcia s vitamínom K, je však aj alternatívna možnosť podania ústami, a to v rovnakom čase. U detí, ktoré dostali vitamín do svalu či úst sa ešte „káčko" podáva v jednej kvapke do úst raz týždenne až do 12 týždňov života.

Vitamín K je dôležité prijímať aj v strave. Obsahujú ho kvasnice, vajcia, sójové bôby, listová zelenina, špenát, kapusta, kel či brokolica, špargľa, ďalej syr či maslo. Vitamín okrem toho, že podporuje správne fungovanie zrážanlivosti krvi, regeneruje bunky a kosti mu vďačia za mineralizáciu. U ľudí s dostatkom vitamínu K bolo preukázané až o 45 percent nižšie riziko zlomenín.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >