Keď nemôže mama, ešteže je tu babička. Starostlivosť o novorodeniatko v Afrike vyzerá aj takto

Patricia Poprocká, 10. júla 2023 o 06:01

Inkubátor netreba, keď matka nemôže, postačí aj babička. Toto bábätko, ktoré prišlo na svet v africkom štáte Burkina Faso, si pestuje na hrudi v kontakte koža na kožu práve jeho stará mama. A to pod dohľadom lekárov v nemocnici, ktorú podporuje UNICEF.

Babička a jej vnúča.

Foto: UNICEF
Kým v niektorých našich pôrodniciach je ešte stále štandard umiestniť novorodencov (najmä ak sa narodia cisárskym rezom) „na vyhriatie“ do inkubátora, nemocnice v Afrike stavajú na ľudskú stránku a kontakt koža na kožu, ktorý bábätká po narodení potrebujú. Ten totiž reguluje dieťaťu telesnú teplotu, srdcovú činnosť, dýchanie aj spánok a vytvára mu bezpečie.

Je to lacnejšie a pre bábätká (aj tie predčasne narodené) oveľa lepšie než inkubátor, čo potvrdzujú aj vedecké výskumy. (Viac o tom a odporúčniach Svetovej zdravotníckej organizácie v tomto článku.) „Kontakt koža na kožu je jednoduchý a život zachraňujúci krok, ktorý by mal byť štandardom starostlivosti pre donosené aj predčasne narodené bábätká všade na svete – nielen v rozvojových krajinách. Pretože pre všetky bábätká prináša lepšie výsledky ako pobyt v inkubátore,“ skonštatovala Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie a podpredsedníčka združenia MAMILA, ktoré spomínanú fotografiu z Burkina Faso publikovalo na svojej facebookovej stránke.

Bábätko na babičke spokojne oddychuje, tá je šťastná a tiež spokojná, že môže pomôcť. Ako vysvetlila, že vypomáha, pretože jej dcéra, ktorej sa toto bábätko narodilo, práve podstúpila operáciu a bola prevezená na pooperačnú izbu. Úplne jednoduché!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >