Je to problém alebo nie? 9 vecí, ktoré komplikujú dojčenie a celkom zbytočne

Patricia Poprocká, 1. augusta 2023 o 06:08

Ako každý prvý augustový týždeň, aj tento je venovaný na celom svete dojčeniu. Tohtoročný svetový týždeň dojčenia sa nesie v duchu hesla: „Nech môžu dojčiť.“ Dôvodom je, že práve veta „Nemohla som dojčiť“ je najčastejším vysvetlením, ktorý uvádzajú matky ako dôvod, že nedojčia. Za ňou sú však často len neriešené problémy, ktoré by sa dali pri dostatočnej pomoci vyriešiť.

Blízky kontakt s bábätkom a spanie v jednej posteli napomáha celkovému vzťahu matky a dieťaťa, ako i dojčeniu.

Foto: shutterstock

Problémy s dojčením sú dôsledkom nesprávnych rád, ktoré ženy dostávajú. A ak následne pri prvej komplikácii s dojčením dostanú ďalšiu nesprávnu radu, problémy sa začnú reťaziť a končí to celé najčastejšie predčasným skončením dojčenia.

„Ženy dostávajú nesprávne rady, boja sa o prospievanie bábätka, nevedia, komu a čomu veriť. A vtedy neraz namiesto relevantných rád a praktickej pomoci, začnú dostávať odporúčania, aby sa toľko nesnažili a prestali dojčiť,“ vysvetľuje združenie MAMILA na sociálnej sieti k svetovému týždňu dojčenia. Ako dodáva, ak sa v mnohých takýchto prípadoch následne zvykne hovoriť o tlaku na dojčenie, v skutočnosti to vôbec nie je o tlaku, ale o chýbajúcej reálnej pomoci a neexistujúcich medicínskych riešeniach. „Ženy si namiesto pomoci vypočujú, že to musia buď vydržať alebo sa majú prestať trápiť,“ konštatuje.

Čo spôsobuje problémy s dojčením a vedie k predčasnému odstaveniu bábätka:

1. Nevhodné podmienky na pôrod
Žene nie je umožnené rodiť v pokoji, na urýchlenie pôrodu sa používajú medikamenty a iné úkony často bez súhlasu, neraz sa nerešpektujú jej požiadavky napríklad ak ide o voľbu polohy na tlačenie, prítomnosť sprevádzajúcich osôb a podobne. Nabúra jej to psychickú pohodu, je vyčerpaná, zanechá aj fyzickú bolesť (po šití, prípadne po cisárskom reze a podobne), čo má dopad aj na vzťah k dieťaťu a dojčenie.

2. Separácia namiesto kontaktu koža na kožu
„Bábätko treba zobrať na vyhriatie do inkubátora,“ oznámi personál matke. Prípadne jej ho najprv zoberú „len na odváženie a vyšetrenia“, ktoré však v skutočnosti môžu počkať, prípadne sa urobiť aj na tele matky. Neraz sa stáva, že dieťa matke už vrátia umyté, oblečené, dokonca v zavinovačke. No a v prípade, že sa personálu nezdá zdravotný stav dieťaťa, si ho matka vidí až po niekoľkých hodinách, v horšom prípade dňoch. Ďalšou chybou po pôrode je, že dieťa síce položia nahé matke na hruď, ale len na niekoľko minút, potom ich už oddelia. Systém rooming in, teda dieťa a matka na jednej izbe tiež nie vždy znamená, že je matka s dieťaťom od prvých chvíľ a nepretržite.

3. Bezdôvodné dokrmovanie umelým mliekom
Najčastejší argument je, že dieťatko plače, lebo je hladné a matka nemá dosť mlieka, čo je vo väčšine prípadov omyl, samozrejme. Mlieko má žena už počas tehotenstva, ak bábätko plače, dôvodov môže byť veľa, napríklad aj separácia od matky, únava a podobne.

4. Podávanie protichodných informácií o dojčení
„Dojčite na požiadanie, nie však skôr než o dve hodiny.“ „Dojčite na požiadanie, predtým ale bábätko prebaľte.“ „Z postieľky ho vyberajte, len ak idete dojčiť alebo prebaliť, neberte dieťa zbytočne na ruky.“ „Nespite s dieťaťom v jednej posteli.“ (Nosenie a spoločné spanie pomáhajú dojčeniu.) A podobne.

5. Neposkytnutie pomoci s dojčením
„Však len si ho priložte, ono to pôjde samé.“ Niekedy to funguje, nie však vždy. Ženy potrebujú pomôcť, ukázať, často sú to drobnosti, kam dať ruky, ako sa oprieť, tiež množstvo nezodpovedaných otázok – obavy, či má bábätko zaborené v prsníku dosť kyslíka na dýchanie, ako je to s odgrgnutím, ako často dojčiť a podobne.

6. Časové obmedzenie dojčenia
„Z jedného prsníka 15 minút, potom vymeniť, tiež na 15 minút.“ „Nedojčiť častejšie než dve hodiny.“ „Nenechajte bábätko zaspať na prsníku.“ „Dojčenie by nemalo trvať viac než 20 minút.“ Všetky tieto obmedzenia sú nezmysel, samozrejme. Dojčenie je okrem iného aj uspávací prostriedok, prsníky striedať počas dojčenia netreba a dojčiť možno dieťa hocikedy, aj keď len pred chvíľou dopilo. Nemusí byť hladné ani smädné, žiada si kontakt s matkou z iného dôvodu, ktorý pozná najlepšie samé.

7. Tvrdenie, že bolesť pri dojčení treba vydržať
Bolesť je signálom, že treba vyhľadať pomoc. Upraviť prisatie bábätka a podobne. Viac o bolesti v tomto článku.

8. Váženie dieťaťa pred dojčením a po
Zbytočnosť, ktorá odďaľuje dojčenie, neumožňuje matke reagovať bezprostredne na potreby bábätka a zbytočne ju stresuje. Dieťa nevypije vždy rovnako a váženie nemá zmysel. Táto takzvaná „skúška dojčenia“ by sa nemala robiť, viac o dôvodoch v tomto článku.

9. Cumlíky, fľašky, klobúčiky, striekačky
Pre niektoré ženy je to najjednoduchší spôsob, ako pomôcť utíšiť uplakané deti, všetko sú to však veci, ktoré dojčenie sťažujú a nie sú potrebné a môžu žene spôsobovať bolesti pri dojčení. Viac o nevhodnosti cumlíka v tomto článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >