Dojčených bábätiek na Slovensku už štvrtý rok ubúda, no úrady hovoria o úspechu

Patricia Poprocká, 4. augusta 2023 o 06:39

Menej než pred rokom, no naše úrady aj tak hovoria o pozitívnom trende. Dojčených bábätiek počas prvých šiestich mesiacov života je na Slovensku podľa oficiálnych štastitík 55 percent. Rok predtým ich bolo 56,3 percenta a v roku 2019 zatiaľ najviac, 57,2. Odvtedy toto číslo klesá.

Dojčenie je norma, ktorej sa, žiaľ, nedostáva dostatočnej podpory.

Foto: shutterstock.com

„Plne dojčených detí u nás pribúda,“ konštatuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia zverejnilo najnovšie štatistiky o počte dojčených detí za uplynulý rok. Podľa nich bolo na konci šiesteho mesiaca života dojčených 25 054 detí, čo pri celkovom počte polročných bábätiek predstavuje 55 percent. (Najmenej dojčených bábätiek bolo podľa sledovaných dát v roku 2009 – 45,4 percenta.)

„Kým podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete dojčená ani nie polovica detí mladších ako šesť mesiacov, naše dáta ukazujú dlhodobo pozitívny trend v dojčení – na konci šiesteho mesiaca je u nás dojčená nadpolovičná väčšina detí,” zdôvodňuje Národné centrum svoj optimizmus.

Mohlo by byť ale dojčených bábätiek viac? Odborníci, ktorí sa zaoberajú pomocou ženám s dojčením, hovoria jednoznačne áno. Za nastavenia vhodných podmienok od pôrodu a prvých chvíľ po ňom, za kvalifikovanej pomoci a poradenstva v ďalších týdžňoch by totiž svoje deti mohla dojčiť drvivá väčšina žien.

Pokles je pokles

„Ak percento dojčených bábätiek klesá štvrtý rok po sebe, hoci mierne, nie je to pozitívny trend, ale pokles, a mali by sme hľadať možnosti, ako ho zvrátiť,“ reagovala na čísla NCZI podpredsedníčka združenia laktakčných poradkýň MAMILA Andrea Poloková. Pripomenula tiež, že ak štát hovorí o plne dojčených bábätkách, neznamená to ešte, že ide naozaj o výlučné dojčenie, teda bez príkrmov, vody a iných prídavkov. „Dáta sa u nás zbierajú inou metodikou než napríklad v Česku, u nás stačí, že žena odpovie kladne na otázku, či dieťa ešte dojčí. Ale či ho dojčí výlučne, sa už neskúma,“ dodala s tým, že v takom prípade by boli čísla ešte nižšie.

Bábätiek by mohlo byť podľa nej dojčených oveľa viac, ak by tu fungovala systémová podpora zo strany štátu, ktorá by ženám pomohla adekvátne riešiť problémy s dojčením. To však u nás chýba a suplujú to práve mimovládne organizácie či iné súkromné poradkyne.

Aj Katarína Brňáková, zakladateľka a koordinátorka projektu, Dojčiť je in - Kampaň za zdravšiu generáciu a autorka viacerých kníh, je presvedčená, že dojčených detí by mohlo byť oveľa viac. „Na základe skúseností počas 11 rokov práce v oblasti komunikácie ohľadom podstaty a podpory dojčenia mám názor, že 45 matiek zo 100 nedojčí pre kompletnú neschopnosť spolupráce v rámci spoločnosti, čo je pre dojčenie kľúčovým faktorom,” konštatovala.

Na Slovensku máme podľa nej nástroje na podporu dojčenia, ktoré nie sú dostatočne využité. „Už desaťročia tu pôsobí organizácia poradkýň pri dojčení, ktoré združuje OZ MAMILA. Máme tu organizáciu profesionálnych poradkýň pri dojčení so zdravotníckym vzdelaním pod záštitou Inštitútu pre podporu dojčenia a množstvo kvalitnej literatúry. Osobne som zakladateľkou komerčnej kampane na podporu osvety o dojčení a spoluautorkou knihy o úlohe rodiny a okolia v úspechu dojčenia, ktorá získala titul Inovatívny čin roka. Kniha rieši aj spracovanie negatívnych pocitov matiek, ktoré by dojčiť chceli, ale z nejakej príčiny nemohli, lebo nemali k dispozícii niektorý z pilierov úspešného dojčenia. Keďže mnoho z nich nosí v duši veľkú bolesť, niekedy nie sú schopné prijať a podporiť dojčiacu matku, samotná téma dojčenia ich irituje. Ignorovať potrebu pochopiť, podporiť a komunikovať s týmito matkami vedie k tomu, že snaha o komunikáciu podstaty a potreby dojčenia často vyjde nazmar,” dodala.

Zlepšenie v nedohľadne?

Aj Katarína Brňáková, podobne ako Andrea Poloková, zdôrazňuje potrebu systémovej podpory dojčenia a spolupráce zdravotníkov, matiek, laikov, celej spoločnosti. Z hľadiska toho, aká je u nás podpora dojčenia chabá, môže byť podľa nej pozitívom, že 55 žien zo sto svoje dieťa dojčí.

„Na druhej strane, v koncepte reality je to obrovská tragédia. Už len z pohľadu, že dojčenie je medzi hlavnými nástrojmi prevencie rakoviny prsníka, je ročne obratých o možnosť udržať riziko rakoviny prsníka v norme a nezvyšovať ho nedojčením vyše 20-tisíc žien, ktoré dieťa boli nútené predčasne odstaviť. Je to to isté číslo, v inom svetle,” uviedla.

Ani budúcnosť Katarína Brňáková ružovo nevidí. „Vzhľadom na stav a hodnoty spoločnosti reálnu šancu na zlepšenie v blízkej budúcnosti nevidím, niet totiž platformy, kde by sa všetky nástroje na podporu dojčenia mohli spojiť a tí, ktorí ich majú k dispozícii, by mohli viesť komunikáciu ako rovnocenní partneri. Práve tu by mohol prevziať iniciatívu štát. Už som zložila ružové okuliare za tie roky, napriek tomu, že som aj autorkou motivačných kníh a snažím sa vidieť vo všetkom to pozitívne. Nemôžeme však chcieť za druhých, potrebujeme každý začať od seba. A od toho sme veľmi ďaleko. Za neschopnosť a neochotu spojiť sily v prospech dojčenia, každý deň platia predčasným odstavením matky aj deti. Kde sa dvaja bijú, tretí sa raduje. V tomto prípade to sú výrobcovia umelých náhrad materského mlieka, ktorým tržby sú našou nespoluprácou v spoločnosti zabezpečené,” uzatvára.

Dojčenia je málo i vo svete

Podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie je na celom svete plne dojčených len 44 percent detí mladších než šesť mesiacov. Takmer polovica, 45 percent úmrtí detí, je spojených s podvýživou. „Každý rok by sa mohlo zachrániť viac ako 820-tisíc životov detí mladších ako 5 rokov, ak by boli všetky deti vo veku 0 – 23 mesiacov optimálne dojčené. Výživa dojčiat a malých detí je kľúčovou oblasťou na zlepšenie prežitia detí a podporu zdravého rastu a vývoja,” pripomína NCZI s tým, že prvé dva roky života dieťaťa sú zvlášť dôležité, pretože optimálna výživa v tomto období znižuje chorobnosť a úmrtnosť, znižuje riziko chronických ochorení a celkovo podporuje lepší vývoj.

Včasné začatie dojčenia do hodiny po pôrode chráni novorodenca pred infekciami a znižuje úmrtnosť novorodencov. Materské mlieko je ostáva dôležitým zdrojom energie a živín aj u starších detí, dokáže zabezpečiť aj viac ako polovicu energetických potrieb ročného dieťaťa a tretinu energetických potrieb dieťaťa dvojročného. Deti a dospievajúci, ktorí boli dojčení, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy alebo obezity. U matiek optimálne dojčenie znižuje riziko rakoviny vaječníkov a prsníka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >