Vreckové dávajte malým deťom raz týždenne, väčším raz do mesiaca

SITA, 13. septembra 2023 o 05:30

Psychológovia neodporúčajú dávať deťom peniaze za dobré známky alebo za pomoc v domácnosti.

Menším deťom dávajte vreckové častejšie.

Foto: Shutterstock.com

Dôležité pri vreckovom je nielen poskytovať dieťaťu pravidelný finančný obnos, ale naučiť ho s ním aj hospodáriť. Pre mladšie deti je ľahšie naučiť sa hospodáriť s peniazmi vtedy, keď dostávajú vreckové raz za týždeň. Už prvák je zvyčajne schopný obhospodáriť pár vlastných drobných.

Neskôr, pri starších deťoch, je možné interval dostávania vreckového predĺžiť, aby sa deti naučili svoje náklady plánovať. Osvoja si v predstihu systém výplat, keďže dospelí dostávajú zárobok iba raz do mesiaca. Výška vreckového by sa mala odvíjať jednak od toho, na čo sú tieto peniaze určené, ale aj od finančnej situácie rodiny.

Psychológovia neodporúčajú dávať deťom peniaze za dobré známky alebo za pomoc v domácnosti. Vreckové má byť obnos peňazí fixnej výšky, ktoré dostáva pravidelne. Za extra prácu, ako je napríklad povysávanie auta alebo pomoc v záhrade u babky, môže byť extra pláca.

Dieťa v tínedžerskom veku je podľa odborníkov z Partners Group SK určite pripravené na svoj prvý účet. Dôležitejšie ako dobre vyzerajúca karta je však nastavenie účtu. Napríklad niektoré banky ponúkajú k detskému účtu alebo karte poistenie straty dokladov a osobných vecí, prípadne aj úrazové poistenie. Partners Group SK odporúča vybrať si taký účet, kde nielen vedenie účtu, ale aj platby v obchode a výbery z bankomatu, sú bezplatné.

Dôležité je od začiatku dieťaťu vysvetliť účel založenia účtu. To znamená, prečo má mať svoj účet, ako ho používať a nie v akej banke je založený, prípadne podľa toho, ktorá banka má akú reklamu. Dôležité je podľa odborníkov naučiť dieťa základné princípy finančnej gramotnosti, ako je zostavenie a stráženie si osobného rozpočtu, naučiť sa šetriť, vedieť si zrátať, koľko a na čo potrebuje a naučiť sa plánovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >