Ťahák: čo všetko bude v škole potrebovať prváčik, koľko to stojí a aké peniaze rodičia získajú od štátu či mesta

Gabriela Bachárová, 2. septembra 2022 o 05:00

Aj cez tristo eur. Mať doma prváka nie je práve lacná záležitosť, výdavky spojené s nástupom dieťaťa sa ľahko vyšplhajú na niekoľko stovák eur. Prečítajte si, čo všetko bude prváčik potrebovať a ako štát či obce pomôžu rodičom zvýšené náklady zvládnuť.

Mať doma prváka nie je veru lacná záležitosť.

Foto: Shutterstock.com

Podľa informácií, ktoré priniesla Poštová banka, vzrástli medziročne ceny farbičiek, pier či papúč o takmer 12 percent, školských zošitov v priemere o 15 percent a obyčajných ceruziek dokonca o viac ako 21 percent. „Výbava pre školáka tak môže predstavovať pre rodinný rozpočet podstatne vyššiu záťaž než v minulosti,“ upozorňuje Lenka Kalafut Lendacká, hovorkyňa banky. Zdraželi samozrejme aj školské tašky, peračníky či detská obuv a oblečenie, ktoré tiež prvák zväčša potrebuje nové.

Vplyv rekordnej inflácie potvrdzuje aj každoročné porovnanie spoločnosti Partners Group SK, podľa ktorého náklady na základnú výbavu prváka v tomto roku narástli o 13 percent, teda približne o 24 eur. Pri nákupe základných školských pomôcok tak treba počítať so sumou od 200 eur vyššie. Pripočítajte spomenutú obuv či oblečenie a hneď sa dostanete na sumu aj o sto euro vyššiu.

Najdrahšími položkami z nákupného zoznamu sú každoročne školská taška, prezuvky, tepláková súprava, kufrík na výtvarnú výchovu a úbor. „Pri týchto položkách odporúčam nákup v predstihu, najmä pre navyšovanie cien obchodníkmi s príchodom školského roka,“ radí Lukáš Nemergut, odborník na osobné financie spoločnosti.

Ako ušetriť

Ak chcete ušetriť, môžete výbavu pre prváčika nakupovať vo veľkých supermarketoch, ktoré zvyčajne ponúkajú nižšie ceny. Na čom sa však šetriť nevyplatí, to je školská taška či detská obuv, ktorá by mala spĺňať najvyššie kritéria kvality - a to už niečo stojí. Určite sa nevyplatí kupovať tieto položky u Vietnamcov či niekde na trhu.

Značnú úsporu prinesie porovnanie cien školských potrieb na internete alebo využitie inzertných portálov – bazárov, kde sa dajú kúpiť nepoškodené položky, prípadne aj celé sety vo veľmi dobrom stave a za oveľa výhodnejšie ceny ako v bežných obchodoch. Tie už od konca júla reklamujú akciové ceny práve pri školských pomôckach.

Podľa odborníka však treba pri akciových ponukách spozornieť: „Nemusia byť až také výhodné, navyše pri nich hrozí emocionálne nakupovanie, pri ktorom nakúpime v akcii aj tovar, ktorý nevyhnutne nepotrebujeme. Zároveň by som sa snažil vyhnúť trendy položkám, teda značkovým veciam a moderným detským motívom, ako sú superhrdinovia či obľúbené animované postavičky, pri ktorých ceny rapídne narastajú a sú naozaj len sezónne. U detí dochádza veľmi rýchlo k zmene preferencií a položky skončia odložené v skrini bez ďalšieho využitia.“ Úsporu v rozpočte prinesie aj dedenie po staršom súrodencovi.

Čo všetko bude prvák potrebovať

Spoločnosť ŠEVT, ktorá okrem iného vyrába aj školské zošity, pripravila pre rodičov prehľad toho, čo budú ich prváci potrebovať. Základ samozrejme tvorí školský batoh a peračník.

Peračník by mal obsahovať obyčajné ceruzky (aspoň dva kusy), farbičky (10 až 12 kusov), gumu, strúhadlo, nožnice s oblým hrotom, tyčinkové lepidlo. „Pero nekupujte hneď na začiatku školského roka, respektíve ešte pred jeho začiatkom. Počkajte s ním radšej na inštrukcie a odporúčania od pani učiteľky. Prváci tak či tak začínajú písať najskôr ceruzkou a až keď si osvoja základný úchop a nacvičia rôzne techniky, začnú používať pero,” radí ŠEVT.

Čo sa týka zošitov, ich presný prehľad poskytuje škola už pred začiatkom školského roku alebo po nástupe do školy, riaďte sa tým, čo učiteľ či učiteľka požaduje a nekupujte zošity na vlastnú päsť.

K pomôckam na výtvarnú výchovu patria voskovky, vodové farby, štetce (minimálne dva tri kusy rôznej veľkosti), výkresy A4 a A3 (minimálne 20 až 30 kusov z každého formátu), farebné papiere (8 až 10 kusov), plastelína, pohárik na vodu (prípadne téglik od jogurtu), zástera na výtvarné práce (alebo staršia košeľa či tričko), obrus na stôl (ak máte doma starší obrus z kuchynského stola, využijete aj ten).

Užitočnými doplnkami sú školské dosky, ktoré ochránia obsah a zároveň pomôžu udržiavať poriadok v školskej taške. Ďalej obaly na zošity a učebnice, tie ochránia pred predčasným zničením, keďže so zošitmi a knihami sa neustále manipuluje.

Určite treba zaobstarať vrecká na prezuvky, výtvarnú a telesnú výchovu. Chcete ušetriť? „Poslúži aj krabica od topánok alebo plátenná taška, ktorú máte doma. Tá však nebude taká štýlová a oku lahodiaca ako vrecúško s obľúbeným rozprávkovým hrdinom,” radí ŠEVT.

K povinným položkám patrí aj box na desiatu a fľaša na pitie. Tiež by sa dali nahradiť klasickou kuchynskou dózou a originálnou fľašou od nápoja.

Myslite aj na zaobstaranie peňaženky alebo kapsičky na krk, ktoré dieťa použije na drobné vreckové, električenku, lístky na obed, čitateľský preukaz do knižnice či iné položky.

Orientačný prehľad školských pomôcok, ktoré bude potrebovať prvák

Foto: Partners Group SK

Ďalšie výdavky

Počas školského roka treba myslieť aj na ďalšie výdavky spojené s krúžkami, výletmi a inými aktivitami popri škole. S akou rezervou majú rodičia počítať? „Výbava na štart do školy je len začiatkom nákladov. Prvý rok spolu s krúžkami, so školským klubom detí, stravovaním, školskými výletmi môže vyjsť aj na 600 eur, ak počítame s orientačnými sumami ako 350 eur na stravovanie, 30 eur na výlety, 100 eur na školskú družinu a krúžky približne 120 eur ročne. Ide skutočne len o orientačný odhad, keďže rozptyl nákladov je vysoký a rozlišujeme, či krúžky poskytuje škola alebo sú externé, aký je počet výletov v roku, stravovacia jednotka v jedálni a zohľadniť treba, samozrejme, aj región, v ktorom sa škola nachádza. Zaváži takisto, či školu spravuje obec alebo ide o súkromné zariadenie, v ktorom sa platí školné a je v ňom už aj zahrnutá výbava či iné položky, ale celková cena je vyššia,“ komentuje Lukáš Nemergut.

Príspevky od štátu či mesta

Našťastie rodičia prvákov v tom nie sú sami a majú nárok na zvláštne príspevky, ktoré im môže poskytnúť štát či obec, v ktorej majú trvalé bydlisko. Tento rok sa poslednýkrát poskytuje príspevok pre prváka vo výške vyše sto eur, o ktorý sa automaticky zvýši bežný prídavok na dieťa. K prídavku, ktorý je teraz vo výške 30 eur mesačne, tak rodičia dostanú navyše pekných 106,33 eura. O príspevok netreba žiadať, príde asi v polovici októbra spolu s prídavkom na dieťa za september. Funguje to tak, že škola podáva informáciu o prvákovi do centrálneho registra žiakov. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na tomto základe príspevok vyplatia.

Veľa obcí na Slovensku poskytuje príspevok pre rodičov prvákov, ktorý býva často v slušnej výške niekoľko desiatok eur. Ak chcete zistiť, či je to aj prípad vašej obce, pozrite sa na jej webstránky. Na rozdiel od príspevku pre prváka je potrebné o peniaze od mesta osobitne požiadať, nikto vás nebude kontaktovať vopred. Zvyčajne je podmienkou na získanie príspevku trvalý pobyt dieťaťa či otca alebo matky v obci či mestskej časti, zároveň dieťa musí nastúpiť do školy, ktorá príslušnú základnú školu zriaďuje. O príspevok možno žiadať len počas obmedzenej doby, napríklad tri mesiace po začiatku školského roka.














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >