Peniaze odkladá deťom väčšina rodičov, no stále prevládajú málo ziskové sporiace a bežné účty

SITA, 30. augusta 2023 o 05:45

Pokiaľ ide o sumu, najviac opýtaných, takmer 84 %, uviedlo, že v priemere na jedno dieťa odkladajú do 60 eur mesačne.

Lepšie ako sporiace účty je investovanie.

Foto: shutterstock.com

Tri štvrtiny rodičov na Slovensku myslia na finančné zabezpečenie svojich detí v budúcnosti a odkladajú im peniaze. Z tých, čo deťom nešetria, väčšia časť tvrdí, že tak chce urobiť v budúcnosti. Necelých desať percent im peniaze odkladať neplánuje. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre online investičnú platformu Portu.

„Dobrou správou je, že vo väčšine domácností na Slovensku myslia dospelí na budúcnosť detí v rodine. Odkladajú im peniaze aj v prípade, ak nevedia, na čo presne by ich mali v dospelosti použiť,“ hovorí analytik Portu Marek Malina. Podľa prieskumu nemá presne stanovený účel šetrenia pre deti 56,6 % ľudí, necelých 30 % im odkladá na osamostatnenie sa v dospelosti, necelá štvrtina na vzdelanie, 19 % uviedlo, že cieľom je bývanie.

Sporiace a bežné účty sú chybou

Pokiaľ ide o sumu, najviac opýtaných, takmer 84 %, uviedlo, že v priemere na jedno dieťa odkladajú do 60 eur mesačne. Viac ako 120 eur dokáže dieťaťu ušetriť iba necelých 5 % respondentov. Najčastejší dôvod, prečo rodičia potomkom peniaze neodkladajú vôbec, je to, že si to nemôžu finančne dovoliť. Tvrdí to takmer 60 % z tých, ktorí deťom nič nešetria. Necelých 10 % chce, aby sa deti o seba postarali samé, približne 5 % ľudí je presvedčených, že ich deti takýto typ úspor nepotrebujú, rovnako veľká skupina ľudí sa obáva, že by ich utratili na zbytočnosti.

Menej pozitívne výsledky prieskum podľa Malinu ukázal pri otázke, akým spôsobom dospelí peniaze detí zhodnocujú. Veľká časť ľudí odkladá deťom peniaze na sporiacich a bežných účtoch. „Prvé menované boli v období nízkych úrokov zhodnocované na úrovni blízkej nule, druhé sú na nej dodnes. Práve pre ich slabý výnos sú tieto produkty na zhodnocovanie peňazí pre deti nevhodné,“ poznamenal analytik. Vhodnejšie je podľa neho investovanie.

Ďalšou otázkou je, čo robiť v prípade, ak už staršie dieťa investičný účet má a do rodiny pribudne ďalší potomok, ktorému už niet z čoho odkladať. V takom prípade je lepšie podľa analytika príspevok pre prvé dieťa znížiť a ušetrenú sumu posielať na účet druhému dieťaťu. „Je to spravodlivejšie a lepšie, než peniaze posielať iba jednému dieťaťu, alebo na spoločný účet a výslednú sumu potom medzi deti deliť,“ hovorí Malina.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >