„Toto je tvoj braček.“ Dojímavé VIDEO, keď si chlapček prvý raz pritúlil súrodenca. Záleží na tom, ako ho dieťaťu predstavíte

Patricia Poprocká, 9. novembra 2023 o 06:55

Súrodenecká žiarlivosť po narodení nového člena rodiny je úplne normálna a častá, dá sa jej však aj predísť, alebo ju aspoň zmierniť.

Dieťa prijme nového súrodenca ľahšie, ak mu bude umožnený blízky kontakt s bábätkom. Ilustračné foto.

Foto: Patricia Poprocká

Základná rada je neizolovať staršieho súrodenca od novorodenca, aj keď sa možno niektorí rodičia obávajú, že by mu mohol nevedomky ublížiť. Riziko však nie je príliš veľké, najmä ak na dieťa hoci nenápadne dohliadate.

Druhým krokom je uistenie staršieho súrodenca o rodičovskej láske. „Veľa rodičov máva problém natiahnuť ruku aj k staršiemu dieťaťu v situácii, keď sa venujú tomu malému,“ poznamenal pred časom psychiater a bývalý prednosta psychiatrickej kliniky v Trenčianskej nemocnici Jozef Hašto s tým, že je dôležité a prospešné robiť to. Rodičom, najmä matkám odporúča pritúliť si staršie dieťa rovnako ako bábätko. Staršie dieťa to potrebuje neraz iba na chvíľku, na uistenie sa, že láska rodičov k nemu nie je súrodencom ohrozená.

Za optimálny vekový rozdiel medzi súrodencami Jozef Hašto považuje najmenej 18 mesiacov, ešte lepšie nad tri roky, kedy deti ľahšie znášajú menšiu dostupnosť matky.

Neznamená to ale, že sa situácia nedá riešiť ani pri menšom vekovom rozdiele. Môžete sa inšpirovať napríklad nasledujúcim videom. V tomto prípade rodičia dbali na silu prvého momentu a nechali staršie dieťa samé, nech sa zoznámi s bračekom podľa svojho, tak, ako to potrebuje. Že je to správna cesta, svedčí výraz nefalšovanej detskej lásky a dojatia, ktoré má starší chlapec, keď si drží bračeka v náručí.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >