Takmer zabudnuté jedlo starých a prastarých mám. Jednoduché džatky z kuchyne našich predkov budú deti milovať

Patricia Poprocká, 24. februára 2024 o 06:36

Sú priam ideálnou voľbou, ak máte doma práve prázdnu špajzu a málo času na varenie. Naši predkovia na vidieku boli na tom neraz ráve tak a dokázali vytvoriť chutné jedlá takpovediac z ničoho. Džatky sú jedným z nich. Jednoduché, chutné i so zábavnou prípravou.

Džatky, typické jedlo Spiša.

Foto: PRAVDA, Štefan Rimaj

Potrebujete na ne v podstate len tri veci: zemiaky, múku a soľ. Na dochutenie potom maslo, opraženú slaninu alebo pre vegánov tekvicový olej. Podľa chuti. Čo je ešte na džatkách výhodné, že do ich prípravy môžete zapojiť i deti, bude ich to baviť. Dôležitá na tomto jedle je práve príprava, postup, ktorý treba dodržať.

Tak poďme na to. Zemiaky ošúpeme, nakrájame „ako príde“, teda naozaj na rôzne kúsky, pokojne môžu byť aj tenšie kolieska – tie sú vlastne vzhľadom na ďalší postup asi najideálnejšie. Varíme v osolenej vode, výrazne domäkka, nie však na úplnú kašu. Môžu byť však rozvarenejšie ako zvyčajne, keď ich varíme ako prílohu k mäsu.

Keď sú teda zemiaky dostatočne mäkké, zlejeme z nich vodu, ale nie všetku. Zhruba tak, aby sa vrchné zemiaky odkryli, pod nimi nech voda ešte zostane. Ešte jedna dôležitá vec: Vodu nevylievame do výlevky, ale do nejakej nádoby, aby sme mali v zásobe, ak by sme ju ešte náhodou potrebovali. Naše staré mamy varili kedysi na gazdovstvách „od oka,“ čiže bez presných gramáží či mililitrov, a platilo to aj pri džatkách.

Keď teda zlejeme časť vody, zemiaky v hrnci zasypeme múkou. Jej množstvo závisí od zemiakov i šírky hrnca, zhruba tak, aby boli celé zakryté. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme ešte dôjsť na horúcom sporáku asi päť minút. Potom zemiaky s múkou popučíme (hrubou veľkou vidličkou, napríklad) a zmiešame do hladkej, hustej zmesi. Nesmie to byť kaša, ale skôr pevná masa, ktorá drží pokope, pretože z nej budeme teraz tvarovať džatky.

Práve tu sa nám môže osvedčiť voda, ktorú sme si zliali do osobitnej nádoby ako zásobu – ak sme to s múkou prehnali, a zemiaky ju už nedokážu prijať, môžeme doliať trocha vody. Ale, ako bolo uvedené vyššie, nepoužívame ju na to, aby sa z tuhej zmesi stala kašovitá.

Džatky, teda zemiakové guľôčky tvarujeme rukami, a to je tá najzábavnejšia časť, ktorú majú rady aj deti. Najprv zo zemiakov vytvarujeme šúľok, z ktorého potom odštipkávame kúsky a z nich z vyrábame guľôčky - džatky. Ich veľkosť je na nás – menšie sú chutnejšie, nie zas však úplne maličké.

Ukladajte ich do veľkej misy. Nebojte sa, ak budete mať pocit, že sa navzájom lepia. Džatky sa potom zalejú buď spraženým osoleným maslom, masťou zo slaniny a oškvarkami alebo pre vegánov olejom. Odporúčame tekvicový, jeho chuť je najbližšia k chuti masla. Keď džatky omastíme, oddelia sa od seba a môžeme ich jesť. V prípade potreby ich možno aj prihrievať, prípadne opiecť do chrumkava.

Ako príloha k nim sa hodí surová kyslá kapusta alebo šalát z rôznych druhov zeleniny.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >