RECEPT NA VÍKEND Najlepšia paradajková omáčka do zásob na zimu podľa talianskych babičiek

Gabriela Bachárová, 2. septembra 2023 o 06:00

Tak, ako Slovenky na zimu zavárajú kvasené uhorky, marhuľové kompóty či slivkové džemy, talianske mamy a babičky si do zásob ukladajú paradajkovú omáčku. Použiť sa dá na cestoviny, pod mäso či ako základ na pizzu. Keď omáčku v mrazivom januári vytiahnete z mrazničky, hneď sa prenesiete do obdobie bezstarostných, slnečných prázdnin.

Leto do zásoby.

Foto: Shutterstock.com

Každá talianska mama či babička si stráži práve ten svoj recept na paradajkovú omáčku a považuje ho za najlepší. Všetky sú však vynikajúce. My sme sa inšpirovali receptom, ktorý vo svojej kultovej knihe Klasická talianska kuchárka ponúka Marcella Hazan, žena, ktorá svetu predstavila tajomstvá azda najslávnejšej kuchyne na svete.

Zo všetkého najdôležitejší je výber tej správnej odrody paradajok. Marcella Hazan, talianska rodáčka, ktorá však žila v USA, odporúča súdkovité odrody, ktoré neobsahujú veľa vody, niekedy sa im hovorí aj mäsové. Vyberajte si len zrelé plody, to má na chuť omáčky zásadný vplyv. Ak zrelé nebudú, výsledok nezachráni ani ten najlepší šéfkuchár na svete.

Šupku môžete na paradajkách nechať, ale v Taliansku to tak zväčša nerobia, odstraňujú ju pomocou jedného účinného triku. Umyté paradajky dajú asi na minútku do vriacej vody, potom sprudka ochladia vo vode studenej a šupka ide dolu prakticky sama. Prípadne môžete počkať, kým paradajky vychladnú samy.

Či v omáčke ponechať po odstránení šupky semienka, je už len na vás, niekto ich dáva preč, iný nie. Pamätajte však, že mixér ich celkom nerozmixuje, pomôcť môže prepasírovanie.

Ako vyzerá dokonale uvarená omáčka? „Nemala by byť príliš hustá ani príliš vodová. Paradajky musia stratiť svoju surovosť, avšak nie sladkosť a čerstvosť,“ radí Marcella Hazan. Tak smelo do toho, práve teraz je ten správny čas!

Paradajková paprika s cesnakom a bazalkou

Budete potrebovať tieto suroviny:
1 veľký zväzok čerstvej bazalky
900 gramov čerstvých zrelých paradajok zbavených šupiek a prípadne semienok (ako alternatívu v prípade, že paradajky nemáte, možno použiť dva kusy konzervovaných paradajok z obchodu najlepšie súdkovitého tvaru)
5 ošúpaných a najemno nasekaných strúžikov cesnaku
5 lyžíc extra panenského olivového oleja
soľ
čerstvo namleté čierne korenie

Postup:
1. Paradajky nakrájajte na menšie kúsky.
2. Množstva pripraveného cesnaku sa nebojte, bude sa v omáčke variť, nie pražiť a stratí tak svoju ostrosť a jeho chuť sa potlačí.
3. Umytú a osušenú bazalku natrhajte na menšie kúsky (sekanie sa neodporúča, zmenila by sa jej chuť).
4. Do hrnca dajte paradajky, cesnak, olivový olej, soľ a korenie. Na stredne veľkom plameni varte asi 20 až 25 minút, alebo kým sa z omáčky neuvoľní olej a neobjaví sa na jej povrchu. To je znak, že jedlo je hotové.
5. Omáčku podľa potreby ešte dochuťte soľou, korením.
6. Pripravený pokrm odstavte a vmiešajte doň nachystanú bazalku.
7. Ak chcete, môžete omáčku ešte pred pridaním bazalky prepasírovať či rozmixovať, to už závisí od vašich preferencií. Niekto má radšej hladšiu konzistenciu, iný zasa, naopak, hrubšiu.

Tip: Ak sa vám zdá omáčka málo sladká, môžete pridať trochu kryštálového cukru. A naopak, po dovarení na zvýraznenie chuti neváhajte do omáčky nakvapkať pár kvapiek citróna ideálne v kvalite bio.

Po vychladnutí dajte zmraziť, v mrazničke možno uchovávať omáčku niekoľko mesiacov, nie však dlhšie ako rok. Vyberajte podľa potreby, po rozmrazení zohrejte na mierom plameni na desať minút.

Vedeli ste? Omáčku nikdy nevarte v hrnci s pokrývkou, pretože potom by bola mdlá, vodnatá a bez chuti, radí spisovateľka Marcella Hazan. Drobnosť, ktorá však môže rozhodnúť o výsledku.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >