RECEPT NA VÍKEND: 3x hruška. Luxusný francúzsky koláč, variácia s bravčovým mäskom a zapečená hrušková dobrota so syrom a orechami

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2023 o 06:30

Hruška je nepochybne hviezdou jesennej kuchyne. Nepatrí však len do sladučkých koláčikov, veľkú parádu narobí aj v mäsových jedlách, ktoré príjemne dotvorí. A čo tak nechať ju vyniknúť aj v netradičnej zapečenej kombinácii?

Voňavé a šťavnaté hrušky patria k jeseni.

Foto: Shutterstock.com

Francúzsky hruškový koláč


Francúzsky hruškový koláč.

Foto: Varecha.sk

Suroviny
600 - 700 g hrušiek
mletá škorica podľa chuti
1 ČL citrónovej šťavy
3 ks vajec
150 g kryštálového cukru
5 PL oleja
150 ml mlieka
230 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva
štipka soli

Poleva:
80 g masla
1 balenie škoricového cukru
1 ks vajíčka

Postup
1. Hrušky nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou.

2. Vajcia šľaháme s cukrom asi 5 - 7 minút do peny, pridáme mlieko, olej a trochu prešľaháme.

3. Pridáme preosiatu múku so soľou a s práškom do pečiva a zľahka zamiešame do cesta.

4. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 26 cm (odporúča sa na dno dať papier na pečenie). Na cesto rozložíme hrušky, posypeme škoricou a zalejeme druhou polovicou cesta, formu trochu potrasieme, aby sa cesto rovnomerne rozlialo. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.

5. Medzitým pripravíme polevu. Maslo roztopíme a pridáme škoricový cukor, zmes necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme vajce a zamiešame, postavíme na oheň a ešte trochu zohrievame, zmes nám trochu zhustne.

6. Koláč poprepichujeme vidličkou a vylejeme naň polevu. Pečieme ešte cca 20 minút.


Zapekané bravčové karé s hruškou a so syrom


Bravčové mäso s hruškami.

Foto: Varecha.sk

Suroviny
1,5 kg bravčového karé
čierne mleté korenie
soľ
7 dcl hruškového kompótu
6 plátkov šunky
6 plátkov údeného syra
1 ks väčšej cibule
bravčová masť
2 PL zaváraných brusníc
slanina údená
múka hladká

Postup
1. Bravčové karé nakrájame na 6 plátkov, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odležať. Na panvici rozpálime bravčovú masť a plátky mäsa opečieme z obidvoch strán. Následne ich uložíme na plech. Na vrch mäsa dáme hrušky, plátok šunky a plátok syra. Podlejeme troškou vody a dáme zapiecť do rúry.

2. Vo výpeku opražíme na prúžky nakrájanú cibuľu do hneda. Cibuľu následne vyberieme a výpek zasypeme hladkou múkou, ktorú chvíľu pražíme a zalejeme šťavou z kompótu zmiešanou so studenou vodou. Zápražku miešame do zhustnutia, pridáme do nej nadrobno nakrájané zvyšné hrušky, dve lyžice brusníc a opraženú cibuľu. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec do nej pridáme opražené škvarky slaniny, necháme chvíľu prejsť varom a omáčku odstavíme.

3. Zapekané karé podávame poliate omáčkou. Ako prílohu možno zvoliť kôpku ryže a hranolky.


Zapekané hrušky s plesňovým syrom a kešu orieškami


Zapekané hrušky so syrom a kešu orieškami.

Foto: Varecha.sk

Suroviny
6 ks hrušiek
200 g syru gorgonzola
50 g sušených brusníc
100 ml červeného vína
2 KL cukru
3 PL olivového oleja
100–120 g nasucho opražených orechov kešu
1 ks citróna
300 ml jablkovej šťavy
citrónová šťava

Postup
1. Brusnice namočíme na 30 minút do červeného vína.

2. Hrušky umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme. Odstránime jadrovník a stopku, stred viac vydlabeme (na plnku) a z vypuklej strany mierne zrežeme, aby hrušky rovno stáli na plechu. Na reze hrušky potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

3. V miske zmiešame syr, odkvapkané namočené brusnice, nasekané kešu, olivový olej, cukor a plnkou rovnomerne naplníme hrušky uložené na plechu.

4. Podlejeme jablkovou šťavou, môžeme pridať scedené víno z brusníc a pri teplote 190 °C pečieme 20 – 30 minút podľa veľkosti hrušiek.

5. Pred podávaním posypeme nasucho opraženými kešu orieškami. Odporúčame použiť tvrdšie odrody hrušiek, mäkšie sa pri pečení môžu stať kašovitými alebo sa rozpadnú.

(zdroj www.varecha.sk)







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >