Neveríte si? Tieto tri otázky vám zvýšia sebavedomie, opýtajte sa ich samej seba!

Patricia Poprocká, 2. januára 2024 o 06:08

Nedostatok sebavedomia trápi veľmi veľa žien. Niektoré si to otvorene priznávajú, iné snažia zakryť (niekedy až prehnane) sebavedomými gestami, ďalšie zasa hľadajú spôsob, ako to zlepšiť. Svoju metódu má aj Šárka Strachová, niekdajšia úspešná česká lyžiarka, ktorá sa dnes venuje podnikaniu a sebarozvoju.

Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, ako si samu seba vážim?

Foto: shutterstock

„Inšpirujem ženy, aby vniesli do svojho života rovnováhu a udržali si ju,“ deklaruje na svojom instagramovom profile. Riadi sa heslom: Neboj sa nadýchnuť a v tomto duchu dáva rady aj ženám a matkám.

Nedostatok sebavedomia môže mať rôzne príčiny, neraz siahajú do detstva. Získať dôveru v seba späť si však nie vždy vyžaduje špeciálnu terapiu, niekedy stačí len zmeniť pohľad na seba a svet okolo seba.

Šárka Strachová odporúča ženám, zápasiacim s nedostatkom sebavedomia, aby sa samé seba opýtali nasledujúce tri otázky:

1. Za čo som na seba hrdá?

2. Ako si samu seba vážim?

3. Čo na sebe milujem?

„Odpovedajte si nahlas pred zrkadlom. Verím, že vás to prenesie do záplavy žiarivého sebavedomia,“ radí niekdajšia majsterka sveta v slalome a olympijská medailistka.

Ako vraví, rada by ženy inšpirovala k zmene v živote, ale len vtedy, ak samé cítia, že ju potrebujú. „Rozhodne nechcem nikoho do žiadnej zmeny nútiť. Nemám rada, keď vidím, ako ľudia diktujú, že žena má byť emancipovaná, vrhať sa do podnikania alebo budovať nejakú hviezdnu kariéru. Poznám ženy, ktorým toto nesedí a je pre ne oveľa prirodzenejšie byť v úlohe ženy starajúcej sa o rodinu a domácnosť. A všetko je správne,“ dodáva Šárka Strachová.

Ženy by sa podľa nej nemali snažiť za každých okolností napasovať do rolí, s ktorými nesúznia len preto, že to vyžaduje ich okolie alebo spoločnosť. „Nesnažme sa byť niekým, kým nie sme, i keď to robí kamarátka,“ odkazuje. A aby dokázali povedať „nie, toto nechcem“ a ísť si za tým, s čím súznia, je často potrebné práve spomínané sebavedomie. Veľa šťastia!



ANKETA:

Zápasíte s nedostatkom sebavedomia?

64,3%



23,8%



9,5%



2,4%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >