„Pozor na zrkadlá i na strihanie vláskov!“ Výchovu detí kedysi sprevádzali rôzne povery. Budete prekvapení, čo všetko z nich prežilo dodnes

Patricia Poprocká, 12. apríla 2024 o 06:58

Nie je jedno, na ktorom mieste dieťa v dome spí, aké má meno ani to, do akej farby ho obliekame. V snahe zabezpečiť deťom zdravý a šťastný život sa naši predkovia utiekali k rôznym poverám a rituálom. Dnes sa nad nimi často len pousmejeme, keď sa však nad nimi zamyslíme, zistíme, že z mnohých niečo prežilo dodnes.

Pre ich šťastie a spokojnosť by sme dali aj posledné...

Foto: Shutterstock.com

Umiestnenie postele, kde dieťa spí. Naši predkovia verili, že umiestnenie postieľky dieťaťa pod oknom môže prilákať zlé energie. Dnes na zlých duchov síce neveríme, postieľku pod okno však rodičia neumiestňujú. Najčastejšie z prostého dôvodu – aby na dieťa nešiel chladný vzduch.

Hlávka dieťaťa má smerovať na sever. Súvisieť to má s elektromagnetickým poľom našej planéty, pričom takéto umiestnenie má priaznivo pôsobiť na nervový systém dieťaťa. Faktom je, že aj dnes existujú mnohé smery a učenia, ktoré sa zaoberajú umiestnením obydlia, nábytku i konkrétne postele podľa svetových strán a iných okolností. Najznámejšie je feng shuei.

Nie je meno ako meno. Sú indiánske kmene, ktoré dieťaťu nedávali meno, kým nedovŕšilo prvý rok. Dôvod – aby meno čo najlepšie vystihovalo jeho osobnosť a tiež preto, aby ho po mene nemohli prilákať zlí duchovia, ublížiť mu, prípadne stiahnuť k sebe na druhý svet. Aj dnes zvyknú rodičia s pomenovaním potomka počkať, aby mu vedeli meno zladiť s tým, aký je. Sú tiež ľudia, ktorí veria na to, že meno ovplyvňuje osobnosť, povahu a osud človeka, existujú dokonca numerológie mena a priezviska, ktoré mnoho ľudí vyhľadáva – niektorí pre zábavu, iní tomu veria.

Farba oblečenia. Preferencie závisia od jednotlivých kultúr. V našej sa napríklad dodnes pre deti neobľubuje čierna – je ťaživá, temná, mnoho ľudí si ju spája so smrťou a negatívnymi energiami. V niektorých kultúrach zasa označovali za farbu nevhodnú pre dieťa červenú, pretože mala lákať zlé energie a pohľady na urieknutie. Naopak, podľa niektorých učení má zasa práve červená stužka chrániť – či už priamo na rúčke dieťaťa alebo aspoň na kočíku. Tak si vyberte... Bez ohľadu na povery, existujú štúdie, podľa ktorých farba (oblečenia, stien v byte či kancelárii) naozaj vplýva na našu náladu, aj keď, samozrejme, čo človek, to iný vkus.

Pozor na zrkadlá! Majú vraj odrážať negatívnu energiu, spôsobovať nepokoj, rozvracať harmóniu. Určite nespať v miestnosti, kde je zrkadlo, verili naši predkovia. Malo byť aj bránou pre zlých duchov. Opatrne so zrkadlami hlása aj spomínané feng shuei, ich umiestnenie treba podľa neho v byte dôkladne zvážiť, tiež len na určité miesta, práve pre spomínanú harmóniu nielen predmetov, ale aj medzi členmi domácnosti.

Strihanie vláskov a prepichovanie uší. Niektoré kultúry veria, že akýmkoľvek takýmto zásahom sa narúša vnútorná rovnováha dieťaťa a preto sa toho snažia vyvarovať, minimálne v útlom veku. Podobný postoj zaujímajú aj viacerí dnešní rodičia – prepichovanie uší dievčat odkladajú, a aj chlapcom nechávajú dlhé vlásky, niektorí veria, že v nich je energia, iní napríklad preto, aby ich potom mohli ostrihať a darovať na parochne pre iné choré deti.

Urieknutie – obavy pred ním pretrvali celé generácie a dodnes sú niektorí rodičia tomu náchylní veriť, najmä pri nevysvetliteľných dlhotrvajúcich plačoch alebo chorobách bábätka. „Stalo sa mu z očí,“ počujeme neraz. Chrániť sa ich snažia pomocou rôznych talizmanov (spomínaná červená šnúrka), mastičiek, olejov, ale aj tým, že niektorí svoje bábätko (najmä v prvých týždňoch) odmietajú ukazovať cudzím, nedávajú ho iným na ruky, nedovolia sa iným ani ho dotýkať.

Vplyv matky počas tehotenstva. Sú to povery, ale aj nie sú. Zdravie dieťaťa naozaj ovplyvňuje aj to, ako sa žena cíti počas tehotenstva, ako sa stravuje, v akej je psychickej pohode. Naši predkovia to brali jednoduchšie: Ak sa žena pozerá počas tehotenstva na niečo škaredé alebo postihnutého človeka, môže sa to negatívne prejaviť aj na dieťati. Ak sa často hnevala, aj dieťa malo byť nepokojné, často choré.


ANKETA:

Čo si myslíte o poverách?

27,5%



70,6%



2,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >